cizrnová pomazánka s baby špenátem

Cizrnová pomazánka s baby špenátem

Jaro je v plném proudu a s ním všechna ta zeleň okolo nás! Co ji tak přenést na talíř v podobě něčeho dobrého? Třeba pomazánky na tmavý chleba? Neotálet a hurá do toho!

V obchodě jsem hodila do košíku malé balení baby špenátu, plechovku cizrny a balkánský sýr, z pečiva jsem vybrala celožitnou cihličku chleba Moskva a na základ parádní a zdravé večeře bylo zaděláno. Vše ostatní, co je k dnešnímu receptu potřeba, jsem měla doma, ale vy pro jistotu zkontrolujte ingredience receptu.

cizrnová pomazánka recept

Cizrnová pomazánka s baby špenátem

Rychlá, zdravá, chutná. Taková je cizrnová pomazánka s baby špenátem. Namazaná na tmavém chlebu, podávaná s vařeným vajíčkem. Vyzkoušejte!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 15 min
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 70 g lístků baby špenátu
  • 1 plechovka sterilované cizrny (200 g)
  • 70 g balkánského sýra
  • 1 lžička hořčice
  • 1 lžička citronové šťávy
  • sůl a pepř

Na ozdobení:

  • ½ cibule nakrájená na tenká kolečka
  • 5-6 ředkviček
  • 2 vajíčka vařená natvrdo

PRACOVNÍ POSTUP

  • Špenát přelejeme horkou vodou. Omyje se tím, smrští a pustí šťávu, kterou je třeba nechat odkapat.
  • Cizrnu vyndáme z plechovky, propláchneme, abychom dostali čistá zrna.
  • Do nádoby, kde budeme pomazánku tyčovým mixérem připravovat, vsypeme spařený špenát, cizrnu, balkánský sýr, hořčici, zakápneme citronovou šťávou a ochutíme solí a pepřem.
  • Opatrně vše dohromady umixujeme – chce to trochu trpělivosti.
  • Mažeme na tmavé pečivo (plátky celožitného Moskva chlebu), ozdobíme kroužky cibule a ředkvičkou. Podáváme s vařeným vajíčkem.

Ještě pár slov k receptu:

Pomazánka z uvedeného množství vystačí na 2-3 plátky chleba Moskva.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

cizrnová pomazánka s baby špenátem

Cizrna beraní

Cizrna si svoje místo na českých talířích už dávno našla, co do zařazení patří k luštěninám, spolu s hrachem a čočkou. Jinak známá je jako římský hrách, a ve velmi chutné podobě se připravuje jako pomazánka zvaná hummus. Samotná příprava cizrny, pokud ji koupíte v suché formě, je časově náročnější. Musí se namáčet a pak také dlouho vařit, aby změkla. Naštěstí tu máme perfektní berličku: cizrnu sterilovanou. Chuťově je bez chyby a v kuchyni se s dá čarovat, aniž by předem vyžadovala vaši pozornost.

cizrnová pomazánka s baby špenátem

Baby špenát

Lístky baby špenátu jsou sytě a zdravě zelené, pomazánce dodají báječnou barvu. Pro naše potřeby jsem je zalila horkou vodou. Špenát se tak opláchnul a objemově trochu smrštil. Před použitím je třeba jej nechat odkapat a případně lehce vymáčknout přebytečnou vodu, aby ta zbytečně neředila pomazánku.

Cizrnová pomazánka se špenátem: tipy

  • Osvědčilo se mi použít tyčový mixér a úzká vysoká nádoba, kterou se husté pomazánky dají dobře umixovat.
  • Pepř mám nejraději čerstvě namletý, používám mlýnek s kořením.
  • Vajíčka vařte max. 8 minut, po rozkrojení bude konzistence žloutku tak akorát. Vajíčka vkládejte do vroucí vody a po uvaření ihned zchlaďte studenou vodou, abyste zastavili proces vaření.

pomazánka z cizrny

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Cizrnová pomazánka s baby špenátem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cizrnova-pomazanka-s-baby-spenatem/