Rychlá večeře z listového těsta na croissanty » MlsnáVařečka.cz
listové těsto inspirace

Rychlá večeře z listového těsta na croissanty

Znáte to, někdy prostě není čas na přípravu večeře, a přesto bychom chtěli vykouzlit něco dobrého, originálního a hlavně… ano, jednoduchého! Rychlá příprava a aby s tím nebylo moc práce, to je to, oč tu běží.

Proto tu teď pro vás mám jeden extra tip. Nejen pro tyto případy mívám v lednici hotové listové těsto na croissanty v tubě (k dostání třeba v Lidlu). U tohoto těsta je výborné, že je vždy hned k dispozici a můžete ho připravit nasladko i se slanými náplněmi. A nemusíte ho válet (prodává se vyválené, svinuté) ani si zadělat celou kuchyni moukou. Prostě otevřete balíček a můžete začít čarovat.

Co z listového těsta? Recepty na slano

listové těsto pečení

Kečup, šunka, sýr – klasika, která neomrzí

Trojúhelník z listového těsta potřeme slabou vrstvou kečupu nebo protlaku, položíme na něj plátek sýru a šunky a zavineme od širší strany ke špičce ro rolky. A první plněný croissant je na světě. Kečup můžete nahradit cherry rajčátky, přidat olivy, nebo dochutit kořením.

listové těsto slané recepty

Měkký sýr a schwarzwaldská šunka

Trojúhelník potřeme měkkým sýrem, položíme na něj plátek schwarzwaldské šunky a pár kousků mozarelly. Navrch položíme lístky čerstvé bazalky, případně sušené. Můžeme přidat i rajčata a rukolu. Zavineme a dáváme na plech.

Cherry rajčátka a sýr Feta

Do prostředku čtverce z těsta dáme cherry rajčátka a posypeme sýrem feta. Můžeme přidat bylinky, třeba provensálské. Okraje přilepíme k sobě (vytvoříme obdélník) a přimáčkneme k sobě vidličkou, tím těsto slepíme, aby náplň nevytekla.

Medvědí česnek a sýr Feta

Čtvereček listového těsta potřeme pestem z medvědího česneku (brzy Vás naučím, jak si udělat domácí pesto 😉 ) a posypeme sýrem Feta. Přidáme proužek papriky. Opět spojíme okraje a vytvoříme obdélník.

listové těsto recepty na slano

S vajíčkem

Čtvereček listového těsta po obvodu ohneme a zvýšíme tak okraje. Doprostřed dáme plátek šunky a rozklepneme vajíčko. Díky zvýšenému okraji nám nevyteče. Posolíme a je hotovo.

Plněné listové těsto – příprava

Vytisknout
listové těsto recept slaný

Rychlá večeře z listového těsta na croissanty


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 15 min
  • Hotovo za: 15 min
  • Celkový čas: 30 minut
  • Porce: 6
  • Způsob přípravy: pečení

Popis

Rychlá večeře za pár minut? Zkuste si vzít k ruce listové těsto. Snadno jej připravíte nasladko, nebo se slanou náplní. Úspěch? Zaručen!


Ingredience

  • hotové, vyválené zavinuté listové těsto na croissanty v tubě (plechovce)
  • náplně pro slané recepty: vždy co kdo má rád a co lednice dá – kečup, šunka, sýr, zelenina
  • listové těsto nasladko: marmeláda, nutela

 


Pracovní postup

  1. Otevřeme tubu a vyndáme těsto a rozvineme na válu či podložce.
  2. Rozvineme ho a oddělíme na 6 vyznačených trojúhelníků, případně dva necháme u sebe, aby vznikl obdélník, který rozřízneme na půl a vzniknou nám dva skoro čtverce.
  3. A teď už jen plníme, čím máme rádi.

Poznámky k receptu

Listové těsto vkládáme do rozehřáté trouby, prvních pár minut (dle velikosti tvarů) pečeme při vyšší teplotě – troubu neotevíráme! Poté teplotu stáhneme a dopékáme volněji.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

příprava listového těsta

Tipy a rady

  • Pokud byste byli jen dva, tak poslední dva kousky z listového těsta můžete naplnit nutelou nebo marmeládou, uložit do lednice, a ráno si upéct croissanty k snídani nebo během dne jako zákusek.
  • Výše uvedený tip se hodí, když přijde nečekaná návštěva. Připravené tvary z listového těsto dáte upéct a můžete servírovat ke kávě jako rychlý dezert, v podstatě bez práce a s čistou kuchyní.
  • PEČENÍ LISTOVÉHO TĚSTA: Troubu předem rozehřejte, nejprve pečte při vyšší teplotě (troubu neotevírat!), po 10 min. stáhněte teplotu a dopékejte volněji.
hotové listové těsto
O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: