vepřová krkovice pečená v troubě

Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou

Vepřová krkovice je vděčný kus masa z prasátka, se kterým se dá vymyslet spousta receptů. Je dostatečně šťavnatá a nikoliv suchá jako například vepřová kýta nebo kotleta, hodí se na pánev pod pokličku na dušení, do trouby k pečení, výborná je naložená krkovička na gril.

V kuchyni mojí tchýně se z krkovice připravuje řízek, a musím říct, že chutná o poznání lépe, než vepřový řízek z kýty, který smažili moji rodiče.

Dnes pro vás mám recept na vepřovou krkovičku s medovo-hořčičnou šťávou, která je důstojným obědem připraveným na víkend.

recept vepřová krkovice

Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou

Vepřová krkovička s medovo-hořčičnou šťávou, podávaná se šťouchanými bramborami a čerstvou zeleninou.
4.50 from 16 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 minutes
Vaření: 45 minutes
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Plátky masa osolíme a opepříme (dobré je použít čerstvý pepř, např. mlýnek s pepřem – čerstvě namleté koření má lepší aroma).
  • Rozpálíme pánev, na kterou jsme kápli trochu oleje.
  • Zapneme troubu na střední teplotu.
  • Krkovici zprudka opečeme na pánvi, z každé strany 3 minuty. Maso se zatáhne a nevyteče z něj šťáva.
  • Na dno pečicí mísy (pekáčku) naskládáme nahrubo nakrájenou cibuli a česnek nakrájený na tenké plátky. Podlijeme vodou.
  • Na zeleninu narovnáme krkovici.
  • Připravíme si rychlou zálivku ze 2 lžic medu a 2 lžic hořčice. Promícháme a zalejeme jí plátky masa.
  • Dáme do trouby péct zhruba na 30-45 minut (podle typu trouby), v případě potřeby podléváme při pečení vodou.
  • Po upečení maso vyjmeme z mísy a šťávu zahustíme lžičkou mouky, případě dosolíme a dopepříme
  • Plátky krkovice podáváme s bramborou přílohou.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Já jsem pečenou krkovičku servírovala se šťouchanými bramborami, do kterých jsem přidala osmaženou cibulku s nasekanými ředkvičkami. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
vepřová krkovice do trouby

Vepřová krkovice: tipy a rady

  • Jako každé maso i vepřová krkovice miluje společnost bylinek. Skvěle se k ní hodí tymián, rozmarýn, oregáno. Zkuste marinádu z čerstvých bylinkových snítek, naloženou krkovičku nechte marinovat alespoň 3 hodiny v lednici.
  • Krkovice patří k prorostlejším, tučnějším masům. Proto k ní volte lehčí přílohu a zahrňte ji velkým množstvím zeleniny: salátek ze zelených lístků, rajčata, paprika. Výborná je také zelenina připravená na grilu.

TIP: Vyzkoušejte náš další recept na BUŘTGULÁŠ!

vepřová krkovice s medovo-hořčinou omáčkou
O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment
Miroslav

U toho posledního bodu mi chybí údaj, jaká mouka (hladká, polohrubá, hrubá?), a za další, jestli ji chvíli dělat (jako u omáček, guláše, apod.).

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vepřová krkovice s medovo-hořčičnou šťávou, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/veprova-krkovice-pecena-v-troube/