Brambory ve smetaně pečené v troubě
Dnes mám pro vás úžasně jednoduchý, chutný recept. Dělávám ho, když potřebuju rychlou večeři a nechce se mi moc přemýšlet, co hodit do hrnce.
Základem receptu jsou brambory a šlehačka, taková ta hezky smetanová, s obsahem tuku alespoň 30% – tedy žádná dvanáctiprocentní smetana na vaření.
Brambory stačí oškrábat, naskládat na pekáč, osolit, ochutit česnekem a zalít šlehačkou. Dát do trouby a za hodinu je hotovo! Děti tenhle recept milují, a já vlastně taky, protože nevyžaduje žádné extra kuchařské umění.
Brambory ve smetaně pečené v troubě
Bájený recept na brambory pečené v troubě, se smetanou a česnekem.
Vytisknout
Připnout
Porce: 4
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Elektrickou troubu zapneme na 170 °C.
- Brambory oškrábeme a nakrájíme na stejnoměrné plátky.
- Oloupeme česnek a utřeme jej, promícháme s bramborami.
- Brambory naskládáme do pekáčku, osolíme, promícháme, a zalijeme smetanou. Podle chuti opepříme, nejlépe čerstvě mletým pepřem z mlýnku.
- Přidáme snítku rozmarýnu.
- Pekáček s bramborami přikryjeme (stačí alobalem) a dáme do trouby.
- Cca po 40 minutách alobal odstraníme a necháme péct doměkka (cca 15 minut). Na bramborách se vytvoří báječná krustička.
- Podáváme samotné, se zeleninovým salátem, nebo jako přílohu k masu.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Lehká večeře zhruba pro 4, zkuste si ke smetanovým bramborám uvařit bílou kávu!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Brambory pečené v troubě: tipy a rady
- Tyhle brambory můžete použít také jako přílohu, ideální jsou k masu.
- Pokud naopak potřebujete lehčí večeři, přidejte k pečeným bramborám zeleninový salát.
- Nebo ještě horké brambory posypte nastrouhaným sýrem.
- Nepoužívejte prosím smetanu na vaření, potřebujeme poctivý tuk, aby brambory dostaly chuť. Ideální je 30% šlehačka.
- Nepleťte si šlehačku se zakysanou smetanou. Pokud byste k bramborám dali zakysanou smetanu, zdrcne se, a je jedno, jestli obsahuje 10% nebo 20% tuku.
- Česnek přidejte k bramborám podle chuti. Někdo rád víc, jiný zase česneku nemůže přijít na chuť.
- Přidaná větvička rozmarýnu brambory nádherně provoní. Pokud rozmarýn nemáte, přidejte bylinky, jaké máte po ruce – pažitku, tymián, bazalku. Zelené lístky jsou skvělý bonus (k už tak dobrému jídlu).
- Rozmarýnovou větvičku z brambor po upečení odstraňte, brambory na talíři můžete ozdobit čerstvou bylinkou, např. petrželkou.