bramborové lokše s povidly

Bramborové lokše s povidly

Placky nebo také slovenské lokše jsou jednoduchou pochoutkou z vařených brambor, kterou můžete připravit ve slané i ve sladké variantě.

Recept na lokše je jednoduchý, stačí vám pouhé 3 ingredience (mouka, brambory a špetka soli).

Já jsem lokše dělala nasladko, potřela je švestkovými povidly a srolovala na způsob palačinek.

Jaký typ brambor na lokše a placky?

Možná jste si všimli, že v obchodě je možné koupit brambory varného typu A, B a C. Písmena značí, jak velké množství škrobu daná odrůda brambor obsahuje.

Na placky, lokše, škubánky se nejlépe hodí brambory typu C, které škrobu obsahují nejvíce. Říká se jim také moučné brambory a dobře se hodí do bramborových těst.

bramborové lokše s povidly recept

Bramborové lokše s povidly

Ivana S.
Recept původem ze Slovenska, jednoduchý a chutný. Lokše potřené švestkovými povidly a sypané cukrem.
5 from 1 vote
Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course hlavní chod
Cuisine slovenská kuchyně
Servings 12 ks

Equipment

  • Litinová pánev
  • KUCHAŘKY sladké pečení
  • Švestková povidla

Ingredients
  

  • 1 kg brambory typ C
  • 250 g polohrubá mouka
  • SŮL špetka
  • Švestková povidla
  • cukr moučka
  • MÁSLO

Instructions
 

  • Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ještě teplé je oloupeme a necháme vychladnout. Poté brambory nakrájíme na kostky a prolisujeme v lisu na brambory nebo nastrouháme na jemném struhadle.
  • Nastrouhané brambory rozprostřeme na pracovní desce do tenké vrstvy. Osolíme je a v jedné vrstvě zaprášíme moukou. Poté pomocí rukou vypracujeme nelepivé těsto. Pokud je potřeba, přidáme mouku.
  • Z těsta odebíráme stejně velké kusy, rukama nebo pomocí válečku tvarujeme tenké lokše (placky).
  • Pro pečení lokší si rozehřejeme litinovou pánev nebo samotnou plotnu ( lze upéct i na teflonové pánvi).
  • Lokše opékáme vždy nasucho. Nejprve z jedné strany, dokud na placce neuvidíme hnědé puchýře. Lokši otočte a nechte ji na pánvi nafouknout.
  • Hotové lokše klademe na sebe a zakrýváme miskou, abychom je udrželi teplé. Placky lze potírat rozpuštěným máslem, aby zůstaly vláčné.

Notes

Před servírování potíráme lokše švestkovými povidly, zarolujeme podobně jako palačinku, nakonec poprášíme moučkovým cukrem.
Keyword lokše
O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Bramborové lokše s povidly, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/bramborove-lokse-s-povidly/