makovky ruce v mouce

Makovky podle kuchařky Ruce v mouce

Tyto makovky dělané podle kuchařky Ruce v mouce od Ivy Trhoňové jsou naprosto vynikající. Jemňoučké, nadýchané a v puse se téměř samy rozpouští.

Snad nejlepší snídaně jsou takové, které vás ve vzpomínkách přenesou zpátky do dětství. A to je u mě makovka a kakao nebo bílá káva. Ta chuť a vůně, není nic lepšího, obzvláště v zimních dnech nebo na chalupě. Dnes se dají makovky koupit v každém krámě, ale není to ono. Jsou často tvrdé, bez chuti, jako nafouknutá vata. Proto jsem ráda, že jsem našla knihu Ruce v mouce a v ní recept na domácí makovky, protože jsou naprosto božské. A hlavně jednoduché, takže je zvládnete upéct ještě večer před spaním a ráno už si jen ohřejete kakao.

Zvláštností tohoto těsta je, že kyne nadvakrát. Říká se tomu, že si uděláme omládek (z malé části ingrediencí, sladěnky a droždí, které kyne hodinu), poté přidáme zbytek surovin a necháme znovu vykynout.

Významná poznámka: moje makovky jsou bez máku. Za prvé jsem ho zapomněla koupit a zadruhé kvůli synkovi, který mák právě nemusí. Mákem se makovky pouze na vrchu posypávají, na chuti jim to tedy moc neubere.

makovky recept

Makovky podle kuchařky Ruce v mouce

Naprosto vynikající makovky. Jemňoučké, nadýchané a v puse se téměř samy rozpouští.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Vaření: 3 hours
Porce: 12 -16 makovek
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • Omládek:
  • 100 g vlažné vody
  • 20 g čerstvého droždí
  • 1 lžička sladěnky
  • 130 g hladké mouky
  • Zbytek těsta:
  • 100 g vlažné vody
  • 100 g krupicového cukru
  • SŮL
  • 1 vejce + 1 vejce na potření
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g změklého másla
  • Mák na posyp

PRACOVNÍ POSTUP

  • Nejdřív si připravíme omládek. Smícháme vlažnou vodu s lžičkou sladěnky a droždím. Dobře promícháme a poté vmícháme mouku. Necháme v teple hodinu kynout.
  • Když máme omládek vykynutý, přidáme ostatní suroviny na těsto. Není v tom žádný extra postup, prostě je k omládku zamíchejte. Vymísíme hladké a pružné těsto. Nejlépe v robotu – trvá to cca 5-8 minut. Ale samozřejmě můžete i ručně, jen to bude trvat trošku dýl.
  • Zadělané těsto necháme opět zakryté vykynout, ale tentokrát už 90 minut. Cca po půlhodinových intervalech krátce promísíme.
  • Vykynuté těsto nakonec vyklopíme na lehce pomoučený vál a prohněteme. Rozdělíme na dvě poloviny, vytvarujeme bulky a necháme asi 10 minut pod utěrkou kynout.
  • Potom jednu bulku rozválíme na cca 2-3 mm tenký plát, který rozřízneme na trojúhelníčků.
  • Začneme motat makovky. Začínáme na nejkratší hraně trojúhelníku a rolujeme směrem k cípu do prostředku. Celou makovku ještě lehce poválíme na lince, zajistíme si tak, že se nerozlepí, ale není to úplně nutné. Přeložíme na plech s pečícím papírem nebo silikonovou podložkou. Prostřední cíp by měl být pod makovkou, aby se při pečení nerozmotala a krajní cípy zahneme do tvaru podkovy.
  • Takto umotáme všechny makovky. Potom vyválíme i druhou bulku a opět smotáme makovky.
  • Všechny makovky (vyjdou tak na dva plechy) necháme ještě chvíli kynout. Já v momentě, kdy mám všechny makovky spokojeně stočené na plechu, zapínám troubu. Než se rozehřeje, tak krásně dokynou.
  • Předehřejte si troubu na 200 °C.
  • Když je trouba rozehřátá, makovky potřepeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme mákem.
  • Pečeme v troubě asi 20 minut do hněda.

Ještě pár slov k receptu:

Z množství připravíte 12-16 makovek.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
těsto na makovky
makovky příprava
makovky
kniha Ruce v Mouce Iva Trhoňová
makovky

Makovky: rady a tipy

  • V ingrediencích se nachází sladěnka. Je to ječmenný slad. Koupíte ve všech obchodech se zdravou výživou. Sklenice stojí kolem 70 Kč, ale oplatí se ji koupit a přidávat do kynutých těst. Stačí lžička a když pokaždé použijete čistou, vydrží vám v lednici i o několik měsíců déle, než je doporučená doba spotřebování.
  • V případě, že do sladěnky nechcete investovat, nebo chcete péct a zrovna ji nemáte, je možné použít med nebo jiný sirup. Například z agáve.
  • Jestli chcete, můžete makovky také naplnit. Lískovoříškovou pomazánkou, marmeládou, mákem, skořicí, je to jen na Vás. Ale udělejte to v momentě, kdy máte rozválený velký plát. Posypte ho, namažte a poté nakrájejte jednotlivé trojúhelníky a srolujte.
O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Makovky podle kuchařky Ruce v mouce, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/makovky-podle-kucharky-ruce-v-mouce/