Bioodpad v kuchyni: jak zpracovat?

bioodpad kuchyně

Bioodpad z kuchyně? Šup s ním na kompost!

V kuchyni vzniká velké množství odpadu, který v nemalé míře zahrnuje organické zbytky potravin. Slupky kořenové zeleniny, brambor, z jablek, ale také čajové nálevové sáčky nebo kávová sedlina – to vše obvykle končí v koši spolu s ostatními odpadky.

Víte však, že bioodpad z kuchyně můžete účinně přeměnit v kompost a ten zužitkovat na zahrádce nebo jej přidat do zeminy pro pokojové květiny? Vrátit tak přírodě alespoň zčásti to, co nám půjčila? Jsou to právě maminky, které často odpad začnou třídit, protože jim není lhostejné, v jakém prostředí jejich děti budou žít.

Pokud o kompostování víte jenom z doslechu, pak vězte, že se jedná o ekologickou recyklaci bioodpadu z kuchyně a zbytků ze zahrady. Výsledkem je organická hmota (humus), která, přidaná do půdy, ji udržuje v perfektní kondici.

nádoba na bioodpad v kuchyni

Nádoba na kuchyňský bioodpad, objem 8l, orientační cena: 165 Kč

Kompostování má svoje pravidla, která nejsou nijak složitá. Pokud se rozhodnete tuto eko aktivitu vyzkoušet a vyrobíte si první kbelík vlastního kompostu, snadno zjistíte, že to je docela zábava. Nedílnou součástí „potravy pro kompost“ je právě bioodpad.

Co je bioodpad v domácnosti?

Do bioodpadu se počítá:

  • Slupky a zbytky ovoce a zeleniny
  • Kávová sedlina, čajové nálevové sáčky
  • Skořápky od vajec, kartonový obal na vajíčka
  • Uvadlé řezané květiny
  • V menší míře vlasy a vousy
  • Papírové kuchyňské ubrousky
  • Prošlé potraviny bez obalů, příp. zbytky potravin
  • V menším množství citrusy a slupky od banánů

Do bioodpadu nepatří tekutiny, ani omáčky či polévky, olej, ve kterém jste smažili potraviny. Problematické jsou mléčné výrobky a vařené potraviny, obzvláště maso – to má tendenci hnít a zapáchat.

TIP: Zkuste zbytky vařených potravin nebo masa kompostovat metodou Bokashi. Tento způsob problematické zbytky fermentuje, když se pak takto „předpřipravené“ přidají do kompostu, rozloží se stejně dobře, jako běžný bioodpad.

Nádoba na bioodpad v kuchyni

Abyste mohli začít třídit bioodpad, potřebujete vhodnou nádobu, kam budete zbytky ukládat. Na ukládání kuchyňských zbytků existují speciální nádoby, které se od běžných odpadkových košů v mnoha ohledech liší. Nádoba na bioodpad bývá opatřená větracími průduchy,  odvádějícími vlhkost - zbytky tak nebudou hnít a zapáchat.

Jak velká by nádoba měla být? Udává se, že běžná čtyřčlenná rodina vyprodukuje za týden asi 10 l bioodpadu – podle tohoto údaje se můžete řídit, až budete uvažovat nad objemem nádoby. Příliš velká nádoba není výhrou, zbytky by se na kompost měly odnášet pravidelně, v létě častěji než v zimě. Potřebné je také dobře dosedající víko na koši na bioodpadky, které zabrání octomilkám dostat se k lákavému obsahu.

TIP: Do bioodpadu přidejte použité papírové utěrky nebo roličku papíru, které nasáknou přebytečnou vlhkost.

Sáčky na bioodpad

Do nádoby vložte sáčky na bioodpad. Svým složením se zcela liší od běžných odpadkových pytlů. Sáčky na bioodpad jsou rozložitelné, proto, až nádobu naplníte, vyndáte bioodpad i se sáčkem a odnesete na kompost - příroda se postará o vše ostatní.

Jak kompostovat, když nemám zahradu?

Kompostování není výsadou zahradníků, kteří disponují velkou zahradou. Dnes existují malé kompostéry, díky nimž můžete kompostovat v bytě, případně na balkóně. 

Šikovným řešením jsou tzv. vermikompostéry, kdy k přeměně bioodpadu na humus pomáhají žížaly. Vermikompostování je hitem posledních let. O recyklaci stará speciální druh hnojních žížal, které jsou známé také pod názvem kalifornské žížaly.

Vermikompostéry do bytu se dají sehnat ve stylovém provedení, působí pak jako pěkný bytový doplněk. Žížalí kompostování může nadchnout malé děti, které tak zapojíte k práci i rodinnému třídění odpadu.

4_banner_200x400__Urbalive.gif

Pokud o kompostu neuvažujete a přesto chcete separovat kuchyňské zbytky, je další možností odnést je do sběrné nádoby na bioodpad. Popelnice k tomu určená má hnědou barvu.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: