Recept na jednoduchý hovězí guláš v pomalém hrnci

hovězí guláš v pomalém hrnci

Snad každá hospodyňka zná POMALÝ HRNEC, který se v posledních letech zabydlel v mnoha kuchyních, a kdo se s ním při vaření sžil, nemůže si ho vynachválit.

Láskyplně se mu přezdívá pomaláč nebo loudavý hrnec, a jak název napovídá, je určený k dlouhému a pomalému vaření při nižších teplotách. Tedy ideální pro tužší masa, jako je přední hovězí, dá se v něm připravit kachna i králík, kuře na paprice, vepřové koleno.

Milovníci silných vývarů do pomalého hrnce večer vhodí pokrájenou zeleninu a kus hovězího žebra na polévku, zalijí vodou, a ráno mají hotový poctivý domácí vývar.

Vybíráte pomalý hrnec? Podívejte se na přehledné srovnání nejlepších hrnců

Dnes si povíme, jak v pomalém hrnci připravit výborný hovězí guláš.

Na guláš se používá přední hovězí maso. Je více protkané tukem a šlachami, které se při pomalém vaření rozpustí a dodají guláši tolik potřebnou šťavnatost. Navíc je přední hovězí levnější než zadní.

Do guláše se dobře hodí:

  • maso z krku
  • kližka
  • loupaná hovězí plec

Dobrý guláš dělá přiměřené množství cibule, koření, a příprava masa předtím, než jej dáme do pomalého hrnce dusit.

Ačkoliv pomaláč svádí k postupům ve stylu „vraž všechno do jednoho hrnce, přiklop pokličkou a ponech osudu svému“, dejte si čas maso s cibulkou nejprve osmažit na trošce sádla. Tenhle krok patří k jedněm z největších tajemství přípravy toho nejlepšího guláše na světě.

Vytisknout

Recept na jednoduchý hovězí guláš v pomalém hrnci


  • Autor: MlsnáVařečka
  • Příprava: 20 min
  • Celkový čas: 20 min
  • Porce: 4

Popis

Výborný hovězí guláš, připravený v pomalém hrnci.


Ingredience

  • 500 g hovězí přední maso
  • 2 velké cibule
  • 2 lžíce vepřové sádlo
  • 1 lžíce gulášová paprika (sladká)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 krajíc chleba
  • sůl
  • drcený kmín

Pracovní postup

  1. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na kostky zhruba 3×3 cm veliké. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno.
  2. Na pánvi s masivním dnem rozehřejeme sádlo. Jakmile se v sádle začnou tvořit bublinky, je čas přidat cibuli. Nechte ji krátce zpěnit, nikoliv na vysokém žáru, aby příliš nezhnědla – byla by hořká.
  3. K cibuli přidáme kostky hovězího, osolíme, okmínujeme a mícháme, až se povrch zatáhne a zezlátne. Po chvíli maso pustí šťávu, na středním plamenu mícháme, než se tekutina odpaří.
  4. Pánev stáhneme z plotny a do horkého základu nasypeme papriku, promícháme.
  5. Připravený základ na guláš přendáme do pomalého hrnce, zalijeme horkou vodou tak, aby voda sahala zhruba 2-3 cm nad maso.
  6. Krajíc chleba pokrájíme na kostičky a nasypeme do pomalého hrnce. Chléb se postará o zahuštění guláše.
  7. Nakonec přidáme rajčatový protlak a vše promícháme.
  8. Pomalý hrnec zapneme na střední stupeň, přiklopíme poklicí a guláš necháme 5-6 hodin táhnout. Pokud na hrnci nastavíte nejnižší stupeň, klidně nechte guláš „loudat“ přes celou noc.
  9. Hotový guláš dochuťte rozestřeným česnekem, případně podle toho, jak jej máte rádi. Podávejte s chlebem nebo s knedlíkem, vršek můžete ozdobit nakrájenou cibulkovou natí.

Poznámky k receptu

Příprava guláše 20 min, pomalé dušení 5-6 hodin.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

Tipy k pomalému hrnci

  • Pomalý hrnec není složité zařízení, je bezpečný, s nízkou spotřebou energie. Asi nejdůležitější parametr je jeho velikost, či spíše objem vnitřní nádoby. Nejoblíbenější velikosti jsou pomaláče o objemu 4-5 litrů, které vystačí na 4-6 porcí pokrmů, tedy optimální pro běžnou čtyřčlennou rodinu.
  • Při výběru pomalého hrnce si pořiďte takový, který má časovač s odloženým startem. Tato funkce vám pomůže naplánovat hotové jídlo přesně na dobu, kdy potřebujete.
  • Máte strach, že vám bude chybět inspirace, co se dá v pomalém hrnci uvařit? Na internetu najdete spoustu jednoduchých receptů, a to jak z masa, tak vegetariánských. Někteří výrobci dodávají hrnec s tištěnou kuchařkou, můžete tak začít vařit hned, jak váš nový hrnec vybalíte.

Zdroj: TestKvality.cz – výsledky spotřebitelských testů kuchyňských spotřebičů a dalších produktů.

O autorovi

Redakce

Tipy, rady, recenze - v kuchyni i u stolu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: