Bílkové suchary s mandlemi
Zbyly vám bílky a přemýšlíte, co s nimi? Žádný strach, kulinářský svět má v rukávě spoustu receptů, které nabídnou odpověď. I já mám pro vás dnes tip na jednu dobrotu, na které bílky báječně upotřebíte: vánoční suchary!
Suchary z bílků jsou jednoduché, křupavé, uvnitř jsou mandle, které však klidně můžete vyměnit za lískové ořechy.
Bílkové suchary s mandlemi
Zbyly vám bílky a přemýšlíte, co s nimi? Zkuste bílkové suchary! Nakrájíte je extra tenké a jsou perfektně křupavé.
Vytisknout
Připnout
Porce: 15
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 4 bílky
- 140 g moučkového cukru
- 50 g krupicový cukr
- špetka domácího vanilkového cukru
- nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 140 g hladké mouky
- 100 g MANDLE LOUPANÉ
- máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozehřejeme na 180 °C. Z bílků ušleháme tuhý sníh, při šlehání do něj postupně přisypáváme moučkový i vanilkový cukr. Pak opatrně vmícháme citronovou kůru, mouku a mandle.
- Hranatou formu na srnčí hřbet vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme těsto a pečeme ho v rozehřáté troubě asi 30–35 minut. Povrch by měl ztuhnout a krásně zezlátnout.
- Upečený chlebíček z formy nevyndáváme, necháme ho v ní odpočinout do příštího dne. Až poté ho nakrájíme ostrým tenkým nožem na co nejtenčí plátky.
- Plátky rozložíme na plech vyložený papírem na pečení a dáme je do trouby předehřáté na 100 °C usušit; trvá to asi 5–10 minut. Od trouby se raději nevzdalujte, abyste suchary nespálily. Ve finále by měly mít světle zlatou barvu, a když se do nich později zakousnete, měly by být krásně křupavé.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Zbylé bílky také můžete zamrazit – vydrží až několik měsíců. Je lepší mrazit třeba po dvou po třech, abyste mohli vytáhnout z mrazáku dávku tak akorát na pečení.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Co z bílků? Rady a tipy
- Nejenom vánoční suchary, bílky se bezvadně hodí na sněhové pusinky, řezy, nebo vyzkoušejte naši výbornou bílkovou roládu.
- Víte, že bílky můžete také zamrazit? A klidně postupně. Připravte si malou uzavíratelnou plastovou vaničku, do které bílek vyklepnete a dáte do mrazáku. Bílky lze postupně přidávat. Jen pozor: rozmrazíte je vždy najednou, proto se vyplatí mrazit vaničky například po pěti bílcích.
- Pokud z bílků šleháte sníh, vždy půjde snáz ušlehat, pokud jsou bílky odstáté (mají pokojovou teplotu). Z takových bílků našleháte krásně tuhý sníh, který tvoří špičky a nevyklopí se ani, když mísu převrátíte vzhůru nohama.
Čtěte také: Jak vyšlehat sníh z bílků