Jednoduchá vánočka » MlsnáVařečka.cz
jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odjakživa. Vánočka se pokládala na stůl při štědrovečerní večeři, kde tvořila jeden z chodů svátečního menu.

Upéct doma vlastnoručně vánočku byla pro mě vždycky ohromná výzva. A letos na Vánoce jsem se rozhodla tuhle výzvu pokořit! Vánočku jsem upekla a musím uznat, že doma dělená je chuťově naprosto jedinečná! Všem doporučuji, není se čeho bát, s receptem, který sem vkládám, se vánočka prostě musí podařit.

Vytisknout
upečená vánočka

Jednoduchá vánočka


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 4 malé vánočky

Popis

Jednoduchá vánočka sypaná mandlemi, báječně voní a ještě lépe chutná.


Ingredience

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetany na vaření (12 %) nebo stejné množství plnotučného mléka
  • 250 g hladké mouky, prosáté
  • 100 g krupicového cukru
  • 100g másla, změklého
  • 2 žloutky, pokojové teploty
  • špetka soli
  • 40 g sekaných mandlí  nebo rozinek
  • 1 vejce, prošlehané, na potření
  • hrst mandlových lupínků na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup

  1. Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
  2. Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle,  po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
  3. Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
  4. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě  menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  5. Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.
  6. Hotové vánočky posypeme cukrem.

Ohodnotit recept:

(5 hodnocení, průměr: 4,80 z 5)
Loading…

upečená vánočka

Vánočka: tipy a rady

  • Pokud vám vánočka vydrží do druhého dne, namažte ji máslem, bude chutnat báječně. A pokud máte zbytky od vánočky, které už jsou zatvrdlé, můžete je na tom kousku másla rozpéct na pánvi. Vánočka změkne a báječně se rozvoní.
  • Starší kusy vánočky také můžete polít (spařit) horkým mlékem a posypat mákem s cukrem a přelít máslem.
  • Z tohoto množství připravíte 4 menší vánočky. Základna se plete ze 3 pramenů, vrchní díl ze 2. Nemusíte se tak trápit složitým pletením vánočky z 6 a více pramenů.
  • Pokud máte rádi rozinky, přidejte je do těsta na vánočku. Rozinky předem namočte v rumu, ideálně přes noc, aby hezky nasákly.
  • Pokud máte bio citron, nastrouhejte do těsta na vánočku trochu kůry. Citronová kůra vánočku krásně ovoní.
  • Protože vánočka se připravuje z kynutého těsta, všechny suroviny, které jsou v ledničce, předem vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Kvásek je živý organismus, nelekejte ho zbytečně studeným mlékem nebo vejci.

jednoduchá vánočka

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: