jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odjakživa. Vánočka se pokládala na stůl při štědrovečerní večeři, kde tvořila jeden z chodů svátečního menu.

Upéct doma vlastnoručně vánočku byla pro mě vždycky ohromná výzva. A letos na Vánoce jsem se rozhodla tuhle výzvu pokořit! Vánočku jsem upekla a musím uznat, že doma dělená je chuťově naprosto jedinečná! Všem doporučuji, není se čeho bát, s receptem, který sem vkládám, se vánočka prostě musí podařit.

upečená vánočka

Jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka sypaná mandlemi, báječně voní a ještě lépe chutná.
4.80 from 5 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Vaření: 45 minutes
Porce: 4 malé vánočky
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetana na vaření 12 %
  • 500 g HLADKÁ MOUKA (prosátá)
  • 100 g cukr krupice
  • 100 g MÁSLO (změklé)
  • 2 ks žloutek (pokojové teploty)
  • špetka SŮL
  • 40 g mandle sekané (nebo rozinky)
  • 1 ks vejce (prošlehané, na potření)
  • PLÁTKY MANDLÍ
  • moučkový cukr na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
  • Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle,  po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
  • Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
  • Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě  menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  • Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.
  • Hotové vánočky posypeme cukrem.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Žádný strach, když vám pletení vánočky nepůjde podle vašich představ. Vánočka při pečení nabyde a “nesrovnalosti” v tvaru se z velké části napraví.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
upečená vánočka

Vánočka: tipy a rady

  • Pokud vám vánočka vydrží do druhého dne, namažte ji máslem, bude chutnat báječně. A pokud máte zbytky od vánočky, které už jsou zatvrdlé, můžete je na tom kousku másla rozpéct na pánvi. Vánočka změkne a báječně se rozvoní.
  • Starší kusy vánočky také můžete polít (spařit) horkým mlékem a posypat mákem s cukrem a přelít máslem.
  • Z tohoto množství připravíte 4 menší vánočky. Základna se plete ze 3 pramenů, vrchní díl ze 2. Nemusíte se tak trápit složitým pletením vánočky z 6 a více pramenů.
  • Pokud máte rádi rozinky, přidejte je do těsta na vánočku. Rozinky předem namočte v rumu, ideálně přes noc, aby hezky nasákly.
  • Pokud máte bio citron, nastrouhejte do těsta na vánočku trochu kůry. Citronová kůra vánočku krásně ovoní.
  • Protože vánočka se připravuje z kynutého těsta, všechny suroviny, které jsou v ledničce, předem vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Kvásek je živý organismus, nelekejte ho zbytečně studeným mlékem nebo vejci.
jednoduchá vánočka

Líbí se vám recept? Uložte si ho na Pinterest:

O autorovi

Ivana S.

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

3comments
Dana

Taky mě udivilo jenom 250 g mouky?
Autorka žádná reakce?

Odpovědět
    Petr Malec

    Dobrý den,
    opravil jsem za autorku množství mouky, které bylo opravdu málo. Nynější hodnota je 500g mouky. Děkujeme za oznámení chyby.

    Odpovědět
Ivan Carboch

Není to těsto řídké, jenom 250g mouky.

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchá vánočka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoducha-vanocka/