Jednoduchá vánočka » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

jednoduchá vánočka

Jednoduchá vánočka

Vánočky (calty, štědrovky nebo štědrovnice) patří k vánočním svátkům odjakživa. Vánočka se pokládala na stůl při štědrovečerní večeři, kde tvořila jeden z chodů svátečního menu.

Upéct doma vlastnoručně vánočku byla pro mě vždycky ohromná výzva. A letos na Vánoce jsem se rozhodla tuhle výzvu pokořit! Vánočku jsem upekla a musím uznat, že doma dělená je chuťově naprosto jedinečná! Všem doporučuji, není se čeho bát, s receptem, který sem vkládám, se vánočka prostě musí podařit.

Vytisknout
upečená vánočka

Jednoduchá vánočka


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 4 malé vánočky

Popis

Jednoduchá vánočka sypaná mandlemi, báječně voní a ještě lépe chutná.


Ingredience

  • 25 g droždí
  • 250 ml smetany na vaření (12 %) nebo stejné množství plnotučného mléka
  • 250 g hladké mouky, prosáté
  • 100 g krupicového cukru
  • 100g másla, změklého
  • 2 žloutky, pokojové teploty
  • špetka soli
  • 40 g sekaných mandlí  nebo rozinek
  • 1 vejce, prošlehané, na potření
  • hrst mandlových lupínků na posypání
  • moučkový cukr na posypání

Pracovní postup

  1. Droždí rozmícháme s trochou smetany nebo mléka (předem ohřejeme, aby bylo vlažné – nikoliv však horké), přidáme lžíci mouky a lžičku cukru. Necháme v teple 15 minut vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme s cukrem v míse do pěny, pak po jednom zašleháme žloutky a přidáme špetku soli.
  2. Přidáme vzešlý kvásek, nasekané mandle,  po částech přisypeme mouku a přilijeme zbylou smetanu.
  3. Důkladným hnětením vypracujeme hladké a pružné těsto. Necháme minimálně hodinu kynout.
  4. Těsto rozdělíme na čtyři stejné díly. Každý díl znovu rozdělíme na kuličky – tři větší a dvě  menší. Z kuliček vyválíme prameny. Základnu upleteme ze třech pramenů – klasický cop. Poslední dva prameny obtočíme jeden kolem druhého. Tento poslední pramen, jehož konce zahneme pod základnu, položíme na vrch. Ve středu vrchní pramen zajistíme dvěma špejlemi. Vánočky potřeme vejcem a položíme na plech, vyložený pečicím papírem.
  5. Vánočky necháme ještě půl hodiny nakynout v teple. Potřeme vejcem a posypeme plátky mandlí. Troubu rozehřejeme na 180° C a pečeme 30 minut dozlatova.
  6. Hotové vánočky posypeme cukrem.

Ohodnotit recept:

(4 hodnocení, průměr: 4,75 z 5)
Loading…

upečená vánočka

Vánočka: tipy a rady

  • Pokud vám vánočka vydrží do druhého dne, namažte ji máslem, bude chutnat báječně. A pokud máte zbytky od vánočky, které už jsou zatvrdlé, můžete je na tom kousku másla rozpéct na pánvi. Vánočka změkne a báječně se rozvoní.
  • Starší kusy vánočky také můžete polít (spařit) horkým mlékem a posypat mákem s cukrem a přelít máslem.
  • Z tohoto množství připravíte 4 menší vánočky. Základna se plete ze 3 pramenů, vrchní díl ze 2. Nemusíte se tak trápit složitým pletením vánočky z 6 a více pramenů.
  • Pokud máte rádi rozinky, přidejte je do těsta na vánočku. Rozinky předem namočte v rumu, ideálně přes noc, aby hezky nasákly.
  • Pokud máte bio citron, nastrouhejte do těsta na vánočku trochu kůry. Citronová kůra vánočku krásně ovoní.
  • Protože vánočka se připravuje z kynutého těsta, všechny suroviny, které jsou v ledničce, předem vyndejte a nechte ohřát na pokojovou teplotu. Kvásek je živý organismus, nelekejte ho zbytečně studeným mlékem nebo vejci.

jednoduchá vánočka

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>