Avokádový dip (Guacamole)
Guacamole – už jste tenhle název někdy zaslechli? Jedná se o mexický dip, který původně objevili pro kulinářský svět Aztékové.
Guacamole je ideální ke grilovanému masu nebo hamburgerům, používá se jako kondiment nebo přísada do zeleninových salátů.

Avokádový dip (Guacamole)
INGREDIENCE
- 1 zralé avokádo
- 1 rajče
- ½ CIBULE
- 1 stroužek česneku
- ¼ červené papriky
- OLIVOVÝ OLEJ
- citron/limetka
- SŮL (pepř, koření na guacamole (nemusí být))
PRACOVNÍ POSTUP
- Avokádo rozpůlíme a vyndáme pecku (někdo se ji občas pokusí zasadit, ale neznám nikoho, kdo by měl opravdu úspěch :), lžičkou vyndáme dužinu a rozmixujeme najemno se solí, pepřem, kořením a česnekem.
- Cibuli, rajčátka a papriku si nakrájíme na menší kousky a smícháme s avokádovou pastou.
- Nakonec zakápneme asi lžící citrónové šťávy a dochutíme kořením, solí a pepřem.
- Podáváme chlazené.
Ještě pár slov k receptu:
Základem tradiční quacamole je zralé avokádo rozdrcené s mořskou solí v hmoždíři pomocí tloučku. Podle druhu receptu se do základu přidává rajče, cibule, česnek, citronová nebo limetková šťáva, koriandr, bazalka.
Guacamole: tipy a rady k přípravě
- Avokádo by mělo být opravdu zralé. Měkké, ale pružné na dotek. Někdy se dají koupit avokáda s označením RTE (ready to eat – připravené k jídlu). Když je neseženete, kupte klidně tvrdší, budete jen muset nějaký ten den počkat, dokud avokádo nezměkne.
- Avokádo nemusíte mixovat, ale můžete ho rozmačkat vidličkou, já mám raději hladkou pastu.