Plněné domácí ravioly
Recept na domácí těstoviny jsme u nás na blogu už zveřejnili a věřím, že jste si ho také vyzkoušeli. Tak zvýšíme level, co vy na to? Pojďme si zkusit domácí plněné ravioly. Na těchto těstovinách je nejlepší to, že do náplně můžete dát cokoliv. Opravdu. A pokaždé se vám podaří připravit výbornou večeři nebo lehký oběd, na který budou vaši spokojení strávníci ještě dlouho vzpomínat.
Já jsem na tento recept přišla náhodou – jednou mě manžel požádal o těstoviny s bazalkovým pestem, které si vyrábím každé léto, a nebyla bych to já, kdybych uvařila “pouze” těstoviny s pestem 🙂 A tak došlo na ravioly. Níže uvádím postup, který se mi osvědčil.
Plněné domácí ravioly
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- těsto ze 3 vajec dle našeho receptu těsto na domácí těstoviny
Náplň z bazalkového pesta a sušených rajčat:
PRACOVNÍ POSTUP
- Připravíme si těsto na těstoviny a dáme odpočinout do lednice
- Mezitím se pustíme do náplní. Smícháme všechny uvedené ingredience, osolíme a opepříme dle chuti.
- Těsto si vyválíme ve strojku na těstoviny na nejtenčí velikost.
- Tyto široké pruhy těsta si můžeme položit na pomoučenou desku, a cca 2 cm od sebe nanést asi půl lžičky náplně ve dvou řadách. Poté překryjeme druhým plátkem těsta a mezi jednotlivými hromádkami pořádně přitlačíme hranou ruky, aby se těsto spojilo. Poté ostrým nožem nařežeme jednotlivé čtverečky a ještě každý jeden zvlášť po stranách pořádně stlačíme, aby náplň nevytekla. Je to dost pracné, a proto jsem si už opatřila pomocníka:
- Můžeme použít tvořítko na ravioly. Toto tvořítko necháme složené v celku a pořádne posypeme moukou, aby se nám v něm ravioly nepřilepily, nešly by pak totiž vyklopit.
- Na tvořítko volně položíme jeden plát těsta a kloubky prstů uděláme v jednotlivých výřezech ďůlky (je dobré si těsto lehce poprášit moukou). Do jednotlivých dírek dáme půl lžičky náplně a překryjeme druhým plátem těsta. Hranou ruky jen jemně zatlačíme pomezi jednotlivé čtverečky. Poté si můžeme vzít váleček a pořádně ním přejet po tvořítku aby se ravioly prořezaly, ale mne se tento postup neosvědčil. Váleček na náplň moc tlačil a tak vytekla po krajích nebo se udělala dokonce do těsta díra.
- Nakonec jsem zjistila, že nejlíp to jde malou lžičkou. Uchopíme čajovou lžičkou na druhé straně a úchopovou části projedeme jednotlivé spoje a tím těsto vtlačíme na ostrou část která jednotlivé kousky odděluje. Je to rychlé, jednotlivé kousky se tím nezdeformují a vzniknou nám krásné polštářky. Poté jen vyklepneme z formy.
- Vaříme 5-10 minut v osolené vodě a podáváme zakápnuté olivovým olejem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Domácí plněné ravioly: rady a tipy
- Používejte mouku na posypávání. Průběžně moučněte pracovní desku, strojek na těstoviny, tvořítko a take těsto ve tvorřítku. Zabráníte tak lepení těsta k sobě a na formu.
- Na náplň můžete použít opravdu všechno, a pro ty nejmenší třeba i marmeládu nebo nutellu.
- Výborné jsou náplňe z mletého masa nebo tuňáka.
- Ravioly můžete po uvaření přelít omáčkou, třeba sýrovou, nebo výpekem z masa.
Tvořítko na ravioly: báječná pomůcka, se kterou hravě zvládnete krásné tvary plněné jakoukoliv náplní. Formu na 21 raviol, kterou jsem použila já, koupíte například u Tescomy zhruba za 200 Kč.