Houby rostou! Letošní podzim se nese ve znamení nacucaných mraků, které kropí okolní lesy vydatnými dávkami deště. Vlhko v kombinaci s teplem vytahuje z půdy hlavičky hřibů, kozáků, křemenáčů, suchohřibů. I my jsme si z lesa u Osečné přinesli nadílku, za hodinu a půl plný koš.
Mamka svoje houby nasušila a z křapáčů uvařila polévku, kterou dělával táta. Ten už mezi námi není, a tak jsem mamku poprosila, aby mi k plnému hrnci, který jsme vyfasovali, přidala i recept. Tady je, polévka mého mládí, vždy zasloužená, to když mě na houby brával táta, a pak, unavení z běhání po lese, z čištění a rozrovnávání hub, jsme na stůl dostali tátovu skvělou houbačku.
Houbová polévka se smetanou a vejci
INGREDIENCE
- 1 talíř nakrájených hub
- 200 ml smetana 30 %
- 5 vajec
- 2 l vody (nebo zeleninový vývar)
- SŮL
- 2 kuličky nového koření
- 4 kuličky černého pepře
- na špičku příborového nože celý kmín
- 2 lžíce polohrubé mouky
- ocet
- zelená petrželka na ozdobu
PRACOVNÍ POSTUP
- Do hrnce nalijeme vodu, osolíme, vhodíme dovnitř pokrájené houby a přivedeme k varu. Vaříme, až houby změknou.
- V hmoždíři utlučeme koření a ochutíme jím základ na houbačku.
- Odebereme naběračku horké tekutiny a dáme stranou do rendlíku.
- Do hrnku rozklepneme vejce a krátce je prošleháme. Vlijeme do vroucí vody a mícháme, aby se vejce povařila v malých kouscích.
- Do tekutiny v rendlíku přilijeme šlehačku a přidáme mouku. Rozkvedláme, až nejsou v záklechtce hrudky mouky. Ve vlažné tekutině se vše promíchá dohromady nejlépe.
- Opatrně vlijeme do vody, mícháme a krátce (nikoliv prudce) povaříme. Polévka zhoustne.
- Dochutíme octem a podáváme s pečivem, polévku můžete ozdobit snítky čerstvé petrželky.
Houbová polévka se smetanou: tipy a rady
- Zeleninový vývar není v podstatě potřeba, z hub se při vaření stane skvělý houbový vývar, který položí základ chuti houbové polévce.
- Smetanu do houbačky použijte tučnou (na šlehání, s obsahem tuku alespoň 30 %). Pokud byste použili smetanu na vaření (12 % tuku), smetana by se mohla v polévce srazit.
- Na houbovou polévku se nejlépe hodí směs hub, tzv. křapáčů, které nejsou kvůli vysoké vlhkosti vhodné na sušení.
- Nakrájené houby jsme doma vždy prosolili a dali do druhého dne do lednice, to aby vylezli případní červíci, kteří se v houbách schovávali.
- Existuje spousta receptů na houbovou polévku, Kluci v akci přidávají do houbačky cibuli a houbové koření, Zdeněk Pohlreich zase radí krájet houby na větší kousky, aby v polévce bylo do čeho kousnout.