Čokoládový dezert s avokádem a hruškou do skleničky
Perfektně vypadají a ještě lépe chutnají: vyzkoušejte vrstvený tvarohový dezert do skla, kterým strhnete pozornost a nadchnete ty, kterým tuhle dobrotu nabídnete.
Čokoládový dezert avokádo s hruškou do skleničky
INGREDIENCE
Čokoládová vrstva z avokáda a hrušky
- 1 ks avokádo
- 1 ks hruška
- 1 ks ČOKOLÁDA HOŘKÁ (na vaření)
- 4 lžíce smetana na vaření (12 %)
- 1 lžíce TŘTINOVÝ CUKR
Sněhobílá vrstva z tvarohu a mascarpone
- 1 ks tvaroh (250 g, polotučný)
- 1 ks mascarpone (200-250 g)
- 2 lžíce cukr moučka
Další vrstvy:
- nahrubo rozdrobené BEBE (nebo jakékoliv jiné sušenky bez náplně)
- marmeláda
- ovoce
- oříšky
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpulte avokádo a vyjměte pecku, vydlabejte dužinu nebo avokádo oloupejte (jde to i ostrou škrabkou, jen moc netlačte, aby odstraněná slupka nebyla zbytečně tlustá – připravíte se tak o „masíčko“ z avokáda).
- V horké vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a přidejte 4 lžíče smetany. Míchejte, až se smetana spojí s čokoládou.
- Do šlehací nádoby nalejte rozpuštěnou čokoládu, nakrájejte avokádo, oloupanou hrušku a zasypte lžící třtinového cukru. Důkladně rozšlehejte ponorným mixérem – chce to trochu trpělivosti, zapomeňte na zbrklost. Avokádový krém nechte vychladnout.
- Vymíchejte dohladka tvaroh, mascarpone a cukr. BEBE sušenky rozdrťte nahrubo.
- Připravte si skleničky a jdeme vrstvit! Vrstvy pokládejte podle vaší fantazie, vždy je fajn kombinovat barevně kontrastní suroviny. Já jsem dolů nejprve vložila bílou vrstvu z tvarohu a mascarpone, poté marmeládu (můžete použít zchladlý ovocný rozvar). Na ovocnou vrstvu jsem nadrobila sušenky a celé jsem to korunovala čokoládovým krémem z avokáda a hrušky.
- Vrch dezertu ozdobte ovocem a oříšky.
- Nechte 1-2 hodiny vychladit v lednic a podávejte.
Ještě pár slov k receptu:
Měla jsem doma avokádo a přemýšlela jsem, co s ním. Tenhle kousek ovoce zažívá v poslední době obrovský boom, a to díky obsahu zdraví prospěšných živin a minerálních látek.
Avokádo je v podstatě malý zázrak, superpotravina, a jeden z nejzdravějších plodů, který na téhle planetě můžete sklidit. Obvykle se z avokáda připravují pomazánky naslano, různé kombinace s citrónem, vajíčky, zeleninou.
Protože byl víkend, kdy odpoledne začne rodina kroužit kolem kuchyně a shánět se po něčem dobrém na zub, rozhodla jsem se avokádo udělat ve sladké verzi, inspirované provedením cheesecake do skleničky.
Dezerty do skleničky: jak na to?
- Tvarohové dezerty míchané s čerstvými sýry (mascarpone, ricotta) nebo se smetanou vypadají skvěle v hladké skleničce z průhledného skla. Jsou vidět jednotlivé vrstvy a vy si tak můžete krásně pohrát s barevností – výsledek vypadá úžasně lákavě, a přitom příprava je snadná, rychlá a bez pečení.
- Pokud si vezmete k ruce skleničku s víčkem, je dezert vrstvený ve skle výborným řešením svačinky pro děti do školy, nebo se dá vzít s sebou na výlet. Protože se jí lžičkou, můžete se do něj pustit kultivovaně a s grácií, aniž byste zmazali sebe nebo okolí.
- Na vrstvy dezertu použijte, co máte doma: velmi působivá je barevnost. Sněhobílý tvaroh nebo smetana, svěží ovocné pyré (červené jahodové, modré borůvky, zelené kiwi), sušenková vrstva v přírodních tónech a trochu tmavé čokolády pro rafinovaný kontrast. Na samý závěr ozdobte dezert čerstvým ovocem a ozvláštněte lístkem zelených bylinek (máta, meduňka).
Rozpůlené, zralé avokádo:
Avokádo musí být zralé. Poznáte to tak, že když jej stisknete mezi prsty, nemá být tvrdé, ale musí lehce pružit. Pouze vyzrálý plod bude mít nasládlou máslovou a nikoliv trpkou chuť.