čokoládový krém z avokada a hrušky

Čokoládový dezert s avokádem a hruškou do skleničky

Perfektně vypadají a ještě lépe chutnají: vyzkoušejte vrstvený tvarohový dezert do skla, kterým strhnete pozornost a nadchnete ty, kterým tuhle dobrotu nabídnete.

tvarohový dezert do skla s avokádem

Čokoládový dezert avokádo s hruškou do skleničky

Lahodný dezert do skleničky s čokoládovým krémem z avokáda a hrušky. Plný zdraví a vitamínů, báječně vypadá a ještě lépe chutná.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

Čokoládová vrstva z avokáda a hrušky

Sněhobílá vrstva z tvarohu a mascarpone

  • 1 ks tvaroh (250 g, polotučný)
  • 1 ks mascarpone (200-250 g)
  • 2 lžíce cukr moučka

Další vrstvy:

  • nahrubo rozdrobené BEBE (nebo jakékoliv jiné sušenky bez náplně)
  • marmeláda
  • ovoce
  • oříšky

PRACOVNÍ POSTUP

  • Rozpulte avokádo a vyjměte pecku, vydlabejte dužinu nebo avokádo oloupejte (jde to i ostrou škrabkou, jen moc netlačte, aby odstraněná slupka nebyla zbytečně tlustá – připravíte se tak o „masíčko“ z avokáda).
  • V horké vodní lázni rozpusťte čokoládu na vaření a přidejte 4 lžíče smetany. Míchejte, až se smetana spojí s čokoládou.
  • Do šlehací nádoby nalejte rozpuštěnou čokoládu, nakrájejte avokádo, oloupanou hrušku a zasypte lžící třtinového cukru. Důkladně rozšlehejte ponorným mixérem – chce to trochu trpělivosti, zapomeňte na zbrklost. Avokádový krém nechte vychladnout.
  • Vymíchejte dohladka tvaroh, mascarpone a cukr. BEBE sušenky rozdrťte nahrubo.
  • Připravte si skleničky a jdeme vrstvit! Vrstvy pokládejte podle vaší fantazie, vždy je fajn kombinovat barevně kontrastní suroviny. Já jsem dolů nejprve vložila bílou vrstvu z tvarohu a mascarpone, poté marmeládu (můžete použít zchladlý ovocný rozvar). Na ovocnou vrstvu jsem nadrobila sušenky a celé jsem to korunovala čokoládovým krémem z avokáda a hrušky.
  • Vrch dezertu ozdobte ovocem a oříšky.
  • Nechte 1-2 hodiny vychladit v lednic a podávejte.

Ještě pár slov k receptu:

Sušenkovou vrstvu v dezertu do skla můžete vylepšit rozpuštěným máslem (tak se dělá klasický cheesecake) a připravit ze sušenek máslovou drobenku.
Místo hrušky použijte banán. Hruška s avokádem báječně ladí. Nemáte-li po ruce hrušku, vezměte banán; avokádo s banánem jsou také velmi dobrou kombinací pro výrobu chutného krému.
příprava na avokádový krém
Avokádo, hrušku, banán osmažte na pánvi na trošce másla. Zvýrazní to jejich chuť a krém z ovoce pečeného na másle je ještě lahodnější.
Nechte si ve skle dostatek místa na čokoládový krém z avokáda: doporučuji zaplnit skleničku z 1/3 bílou tvarohovou vrstvou, 1/3 nechám ovoci a sušenkám a 1/3 avokádovému krému.
Toto množství se vejde zhruba do 4 skleniček o objemu cca 250 ml.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Měla jsem doma avokádo a přemýšlela jsem, co s ním. Tenhle kousek ovoce zažívá v poslední době obrovský boom, a to díky obsahu zdraví prospěšných živin a minerálních látek.

Avokádo je v podstatě malý zázrak, superpotravina, a jeden z nejzdravějších plodů, který na téhle planetě můžete sklidit. Obvykle se z avokáda připravují pomazánky naslano, různé kombinace s citrónem, vajíčky, zeleninou.

Protože byl víkend, kdy odpoledne začne rodina kroužit kolem kuchyně a shánět se po něčem dobrém na zub, rozhodla jsem se avokádo udělat ve sladké verzi, inspirované provedením cheesecake do skleničky.

tvarohový dezert do skla

Dezerty do skleničky: jak na to?

  • Tvarohové dezerty míchané s čerstvými sýry (mascarpone, ricotta) nebo se smetanou vypadají skvěle v hladké skleničce z průhledného skla. Jsou vidět jednotlivé vrstvy a vy si tak můžete krásně pohrát s barevností – výsledek vypadá úžasně lákavě, a přitom příprava je snadná, rychlá a bez pečení.
  • Pokud si vezmete k ruce skleničku s víčkem, je dezert vrstvený ve skle výborným řešením svačinky pro děti do školy, nebo se dá vzít s sebou na výlet. Protože se jí lžičkou, můžete se do něj pustit kultivovaně a s grácií, aniž byste zmazali sebe nebo okolí.
  • Na vrstvy dezertu použijte, co máte doma: velmi působivá je barevnost. Sněhobílý tvaroh nebo smetana, svěží ovocné pyré (červené jahodové, modré borůvky, zelené kiwi), sušenková vrstva v přírodních tónech a trochu tmavé čokolády pro rafinovaný kontrast. Na samý závěr ozdobte dezert čerstvým ovocem a ozvláštněte lístkem zelených bylinek (máta, meduňka).

Rozpůlené, zralé avokádo:

avokádo
Avokádo musí být zralé. Poznáte to tak, že když jej stisknete mezi prsty, nemá být tvrdé, ale musí lehce pružit. Pouze vyzrálý plod bude mít nasládlou máslovou a nikoliv trpkou chuť.

avokádový krém

avokádový dezert do skleničky
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čokoládový dezert s avokádem a hruškou do skleničky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cokoladovy-dezert-s-avokadem/