jahodovo rebarborový koláč

Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota

Tento recept mám od naší sousedky ze Slovenska. Ne že bych si o něj řekla sama, tentokrát za vším stojí můj muž. Když jsme byli naposledy na Slovensku, mému milému koláč tak strašně chutnal, že od sousedky recept vymámil (abych mu já koláč mohla upéct 🙂

Je to jednoduchý moučník z těsta podobného křehkému, který se dá naplnit jakýmkoliv ovocem, ale pro nás je teď na začátku léta jednoznačný vítěz rebarbora doplněná jahodami – skvělá to kombinace!

rebarborovo jahodový koláč recept

Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota

Tahle letní kombinace vás dostane! Jahodovo-rebarborový koláč na způsob křehkého těsta nemá chybu.
3 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 9
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

Ovocná náplň:

  • 0,5 kg rebarbory
  • 0,5 kg jahod
  • 1 lžíce krupicového cukru
  • 1 skořice

PRACOVNÍ POSTUP

  • V míse smícháme mouku s kypřícím práškem, vanilkovým a moučkovým cukrem. Přidáme vejce a máslo nakrájené na kostky.
  • Prsty, pokud možno vše co nejrychleji zpracujeme na hladké pevné těsto. Zabalíme do potravinové fólie a necháme na 1 hodinu odpočívat v lednici.
  • Rebarboru oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do rendlíku s lžící cukru a lehce povaříme asi 5 minut. Přendáme ji na talíř a necháme vychladnout. Vodu, která se z ní vyvařila, přivedeme opět k varu a zredukujeme na řídký sirup. Necháme také vychladnout, ještě trošku zhoustne.
  • Jahody omyjeme a nakrájíme na kostky.
  • Troubu předehřejeme na 180°C. Nízkou formu na koláč vymažeme máslem a vysypeme moukou.
  • Z lednice vyndáme těsto a na pomoučené ploše rozválíme ¾ těsta na 0,3-0,5 cm tloušťku. Přendáme do formy, jemně přitlačíme a přebývající okraje odřízneme.
  • Těsto propícháme vidličkou, poklademe slitou rebarborou a jahodami, zalejeme rebarborovým sirupem, posypeme lžící krupicového cukru a skořicí. Z odřezků a zbylého těsta vyválíme placku, kterou formu přikryjeme. Na okrajích přitlačíme, abychom náplň v koláči “uzavřeli”, a opět odřežeme přebytky. Z těch potom můžeme vykrojit vykrajovátky nějaké ozdobné tvary, které položíme na povrch.
  • Těsto ještě propícháme vidličkou, aby měla kudy unikat pára, anebo do něj vyřežeme dírky.
  • Pečeme asi 30 minut dozlatova.
  • Po upečení a vychladnutí lehce pocukrujeme (nemusíme, ale je to potom hezčí)

Ještě pár slov k receptu:

Upéct tenhle báječný koláč zvládnou bez problémů mírně pokročilí.
Časová náročnost: 30 min příprava těsta, chlazení, 30 min pečení
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava recepturebarbora a jahodyrebarborovo jahodová náplň koláčkoláč ovocnýupečený koláč

Rerbarborovo-jahodový koláč: tipy a rady

  1. Místo rebarbory s jahodami můžete použít jakékoliv jiné ovoce.
  2. Těsto, kterým přikryjeme náplň, můžeme ještě na ploše ozdobit tím, že do něj vykrojíme různé tvary. Potom ale musíme těsto rychle a šikovně přesunout na koláč tak, aby se nám vykrojené tvary (otvory) nezdeformovaly.

jahodovo rebarborový koláč

TIP: Zkuste také recept na galetku s rebarborou

O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Koláč s rebarborou a jahodami: úžasně svěží dobrota, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kolac-s-rebarborou-a-jahodami-uzasne-svezi-dobrota/