Slaná bramborová buchta hluchec
Hluchec je slaná buchta z kynutého bramborového těsta, staročeský recept našich babiček, který má různé krajové názvy, třeba toč nebo báč. Hluchec se jí říká na Rokycansku.
Hluchec se podává většinou k polévce, samostatně jako oběd nebo večeře, je to dobrá svačinka pro děti do školy. Bramborová buchta je skvělou obměnou sladkých moučníků. Recept je to jednoduchý a překvapivě chutný.
Slaná bramborová buchta hluchec
Staročeský recept na slanou buchtu z kynutého bramborového těsta.
Vytisknout
Připnout
Porce: 10
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g hrubá mouka
- 500 ml MLÉKO
- špetka cukr krupice
- 20 g kvasnice čerstvé
- 250 g BRAMBORY (syrové, jemně nastrouhané)
- 1 ks vejce
- SŮL
- mletý pepř
- 1 lžíce majoránka (sušená)
- 6 – 7 stroužek ČESNEK
- petrželka snítky
- 2 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO (na vymazání plechu)
PRACOVNÍ POSTUP
- Z trochy vlažného mléka, lžíce hrubé mouky, špetky cukru a rozdrobených kvasnic necháme vzejít kvásek.
- Mezitím si oškrábeme brambory (syrové, nevaříme je).
- Do mísy nasypeme mouku, přidáme brambory, které jsme nastrouhali na nejjemnější části struhadla. Dále přihodíme utřený česnek ze solí, majoránku, petrželku, vejce, vzešlý kvásek, a vše zalijeme vlažným mlékem.
- Podle chuti osolíme, opepříme a necháme 45 minut kynout. Vykynuté těsto nalijeme plech, který jsme předtím důkladně vymazali sádlem.
- Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme asi 35-40 minut dozlatova. Po vyjmutí z trouby ještě horkou buchtu vyklopíme.
- Podáváme se zeleninovým salátem nebo s polévkou, bramborová buchta chutná dobře i studená.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Příprava vč. kynutí 60 min, pečení 35-40 min.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Bramborová slaná buchta: tipy a rady
- Můžete-li, pak si pro pečení buchty kupte brambory typu C. Ty obsahují nejvíce škrobu a jsou vhodné právě do moučníků, bramboráků atp.
- Brambory před strouháním namočte chvíli do teplé vody: studené brambory by mohly „vylekat“ kvásek, který nám předtím hezky vzešel v teple.
- Do bramborové buchty můžete přidat kostičky osmažené slaniny nebo trochu kysaného zelí.
- Pokud chcete servírovat se stylem, upečte tuhle slanou buchtu v litinovém pekáči, ve kterém hluchec také můžete podávat na stůl.