Focaccia se řadí mezi tradiční italské pečivo, podobné pizze. Základ tvoří bílá mouka, droždí, olivový olej a bylinky. Focaccia je velice jednoduchá na přípravu, a přitom tak báječně chutná! Počítejte pouze s dobou potřebnou na kynutí, protože k zadělání těsta se používá kvásek.
Focacciu můžete připravit v mnoha různých příchutích, já do těsta přidávám čerstvé bylinky, česnek, olivy nebo třeba sušená rajčata… fantazii se meze nekladou. Zakousnout ji můžete ještě teplou samotnou, nebo ji použít jako přílohu k nejrůznějším pokrmům. A tady je můj recept na focacciu:
Domácí focaccia, italský chléb
INGREDIENCE
- 0,5 kg hladké mouky
- 4 dcl vody
- ½ kostky droždí (2,1 g)
- špetka cukru
- 1 polévková lžíce soli
- 5 cl OLIVOVÝ OLEJ
- kmín
- rozmarýn (čerstvý nebo sušený)
PRACOVNÍ POSTUP
- V míse smícháme vlažnou vodu, cukr a droždí. Mísu přikryjeme vlhkou utěrkou a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
- Do kvásku po malých částech přisypáváme mouku a vymícháváme, až vznikne vláčné a hladké těsto, do kterého zapracujeme nasekaný tymián. Poté nádobu znovu přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme v teple kynout alespoň 50 minut.
- Z vykynutého těsta vytvoříme bochánek (silnější placku), kterou polijeme olivovým olejem a vložíme na plech, vyložený pečicím papírem. Olej rozetřeme rukama po těstě, prsty vytvoříme v těstě důlky (olej do důlků zateče), a nakonec posypeme solí a kmínem.
- Foccaciu pečeme v troubě předehřáté na 220-250 °C po dobu 15 minut (elektrická trouba).
- Po upečení necháme chvilku vychladnout a servírujeme.
TIP: Nejlíp chutná focaccia ještě teplá, nebojte se utrhnout si kus, namočit jej do olivového oleje s mořskou solí a s chutí zakousnout. Božská lahoda!
Focaccia: věděli jste, že…
K přípravě se používá hladká pšeničná mouka s vysokým obsahem lepku (glutenu). Lepek zlepšuje pojivost těsta, které je „lepivější“ a nedrolí se, pekaři s ním velmi rádi pracují. Na druhou stranu mnoho z nás je na lepek citlivější, proto bychom neměli bílé pečivo jíst tak často, případně jej kombinovat s celozrnným.
Nejenom pšeničná mouka, v kuchyni můžete péct i z dalších druhů. Podívejte se, čím nahradit bílou mouku.