Brambory pečené v troubě
S postupem času, který trávím v kuchyni vyvářením pro svoje věčně hladové, jsem zjistila, že jednou z nejméně oblíbených příloh jsou vařené brambory.
Děti mají odpor zafixovaný ze školní jídelny, kde se na jednom talíři potkává rozvařený brambor s takovým, který by si zasloužil pobýt ve vroucí vodě o hezkých pár minut déle. A pro manžela jsou zase vařené brambory „moc suché“.
Naštěstí jsou možnosti, jak je upravit v poživatelné verzi i pro mlsné jazyky, které mám doma. Jednou z vděčných úprav jsou brambory pečené v troubě na plechu, vymaštěném olejem. Jednoduchý a oblíbený recept, u kterého si můžu být jistá, že se mi do kuchyně vrátí prázdný talíř.
Brambory pečené v troubě
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 kg BRAMBORY
- 5 lžíce Olej vhodný na pečení a smažení
- SŮL
- sušená bylinková směs na brambory (používám Americké brambory)
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu rozpálíme na 170 °C.
- Brambory oškrábeme a nakrájíme napříč na kolečka silná asi půl centimetru.
- Na plech nalijeme olej a rozetřeme jej.
- Brambory vložíme na vymaštěný plech, zlehka posolíme a posypeme bylinkovou směsí.
- Rukama vše promícháme, aby koření, sůl a olej rovnoměrně obalily brambory.
- Dáme péct do trouby na cca 40 minut. V průběhu pečení brambory dřevěnou obracečkou párkrát obrátíme, aby se zbytečně nepřichytávaly k plechu.
- Brambory jsou opečené v okamžiku, kdy začnou zlátnout, a pokud do nich píchnete vidličkou, jsou měkké.
- Podáváme k masu, nebo samotné se zakysanou smetanou ochucenou česnekem.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Brambory pečené v troubě
Postup:
- Brambory očistíme a oškrábeme, nové brambory můžeme péct i se slupkou.
- Brambory nakrájíme na kolečka o tloušťce asi 0,5 cm.
- Na plech nalijeme asi 2 lžíce oleje.
- Přisypeme nakrájené brambory, okořeníme směsí na brambory nebo solí a pepřem.
- Rukama promícháme, aby se brambory obalily olejem s kořenicí směsí.
- Dáme péct do vyhřáté trouby asi na hodinu.
Další tipy a rady
- Brambory můžete péct i nasucho, bez oleje. V takovém případě je nesolte. Brambory nakrájejte na silnější kusy, ty se při pečení „nafouknou“. Až budou upečené (nasucho trvají déle, než pečené na vymaštěném plechu), vezměte do ruky čistou utěrku, smáčkněte každou upečenou bramboru zvlášť a dejte je do mísy. Pak je osolte, poklaďte kousky másla, přikryjte utěrkou a nechte chvíli odpočívat, než se máslo rozpustí.
- Brambory pečené na plechu na troše oleje jsou vynikající se zakysanou smetanou, osolenou a ochucenou česnekem. Další možností je přidat česnek k bramborám rovnou na plech při pečení.
- Nebo zkuste zalít brambory smetanou, jak na to, popisuju v tomto receptu.