Jogurtová bábovka s borůvkami
Můj manžel miluje bábovky. Mně nijak zvlášť nefascinují, teda aspoň ne ty obyčejné, a proto se mu do nich snažím propašovat tajné ingredience, které bábovku vylepší. Občas na ně nepřijde, jindy jsou víc vidět, jako například borůvky, které jsem do tvarohové bábovky přidala naposled.
Tentokrát však neměl řeči, ba naopak, bábovku mi pochválil. A prý mám příště udělat znovu. Ještěže jsem si pár hrnků borůvek schovala v mrazáku!
Jogurtová bábovka s borůvkami
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 350 g HLADKÁ MOUKA
- 2 lžička PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo obyčejný kypřicí prášek)
- SŮL
- 250 g MÁSLO
- 150 g TŘTINOVÝ CUKR
- 150 g cukr krupice
- 4 ks vejce (velká)
- 1 lžička vanilkový extrakt
- 240 g bílý jogurt (tučný)
- 2 hrnek borůvky
- 2 lžíce citronová šťáva
- máslo a hrubá mouka na vysypání formy
Poleva
- 100 g moučkového cukru
- 1 citrón – šťáva
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu předehřejeme na 175°C. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
- V míse smícháme suché ingredience, tedy mouku, kypřicí prášek a špetku soli.
- Ve druhé míse utřeme změknuté máslo s oběma cukry dohromady do světlé pěny.
- Mixérem postupně přišleháme vejce. Vždy jedno a až potom další, a nakonec vanilkový extrakt pro chuť a vůni.
- Snížíme otáčky a přisypeme asi třetinu moučné směsi, poté třetinu jogurtu. Opět druhou třetinu mouky, jogurt, až do spotřebování ingrediencí.
- Borůvky promícháme s citrónovou kůrou a přidáme ještě jednu lžíci hrubé mouky, aby se obalily – nebudou pak klesat ke dnu. Zlehka vmícháme do bábovkového těsta.
- Těsto vylejeme do připravené bábovkové formy a pečeme asi 1 hodinu. Jestli je bábovka upečená zjistíme pomocí testu špejlí. Dřevěnou špejlí zapíchneme doprostřed těsta, a když je po vytažení čistá, tzn. bez drobků, je upečená. Ulpí-li tekuté těsto na špejli, pečeme dál.
- Bábovku necháme asi 20 minut vychladnout, poté ji opatrně vyklopíme na mřížku a necháme zcela vychladnout.
- Připravíme si polevu: Citronovou šťávu smícháme s moučkovým cukrem. Kdyby se nám zdála moc řídká, přidáme cukr. Přelejeme bábovku a necháme ztuhnout.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jogurtová bábovka s borůvkami: tipy a rady
- Borůvky můžou být i mražené. Je ale pravděpodobné, že se pečení asi o 10 minut protáhne.
- Borůvky před vmícháním do těsta je dobré obalit v hrubé mouce a to proto, aby neklesly ke dnu. Mouka je bude nadnášet, a tak zůstanou ve všech vrstvách bábovky.
- Citrónová poleva není úplně nutná, ale dodá bábovce svěží navinulou příchuť.
TIP: Místo jogurtové bábovky také můžete vyzkoušet naši tvarohovou žemlovku s pečenými jablky.