Cuketová polévka s červenou čočkou
Když se řekne cuketová polévka, pozoruju, jak okolí začne nenápadně krčit nos. A přitom, pokud se cukeťačka udělá dobře, tak je to taková dobrota!
Aby to nebylo jenom o cuketě, dělám polévku, do které přidávám hrst červené čočky. Ta je rychle hotová, chutná moc dobře a cuketové polévce dodá excelentní šmak.
A protože s pokračujícím létem nastává doba, kdy úspěšní pěstitelé cuket rozdávají přebytky, stala jsem se I já majitelkou jedné krásně naducané cukety. Půl šla na polívku, z druhé se právě v troubě peče buchta (ale o té zas někdy jindy).
Protože dneska je to na zdravou notu, tady je můj recept na výbornou cuketovou polévku s červenou čočkou:
Cuketová polévka s červenou čočkou
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Pokud nemáme v zásobě opečené pečivo (krutonky), nakrájíme housku nebo krajíc chleba na kostičky 1×1 cm, dáme na pekáč, který vložíme do vyhřáté trouby. Necháme upéct do křupava.
- Cuketu oloupeme a nakrájíme na hrubé kostky cca 2×2 cm.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na klínky, mrkev také očistíme (používám tenhle dřevěný KARTÁČ NA ZELENINU) a nakrájíme na špalíčky.
- V hrnci s vyšším dnem rozehřejeme olej a vhodíme dovnitř nakrájenou cibuli a mrkev. Rychle osmahneme (stále mícháme), zelenina tak dostane lepší chuť, bude báječným základem pro polévku. Přisypeme cuketu, a ještě chvíli smažíme.
- Zalijeme 1,5 l vody.
- Hrnec přiklopíme a polévku přivedeme k varu.
- Poté ztlumíme plamen a necháme mírně probublávat 20 min.
- Po 20 minutách přidáme oloupaný, na tenké plátky nakrájený česnek, vsypeme čočku.
- Vaříme dalších 15 minut.
- Stáhneme z plotny, přidáme lžíci nasekané bazalky a vhodíme máslo.
- Až se máslo rozpustí, ponorným mixérem polévku umixujeme na krémovitou konzistenci.
- Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou podle chuti.
- Na talíři zakápneme olivovým olejem, před podáváním nasypeme krutonky a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jak na cuketovou polévku: tipy a rady
- Nezapomeňte zeleninu na začátku opéct na oleji. Opečená zelenina dodá polévce daleko lepší chuť, než jen pouze nakrájená a uvařená ve vodě.
- Červená čočka nepotřebuje příliš dlouhou dobu varu k tomu, aby změkla, je proto do polévek ideální. Zahustí, aniž bychom museli připravovat jíšku, a take je zdravá, protože obsahuje spoustu rostlinných bílkovin.
- Pokud budete chtít polévku chuťově výraznější, nebojte se přidat kostku dobrého vývaru. Nemyslím tím masoxovou kostku plnou chemie, ale přírodní bujón bez chemických zvýrazňovačů chuti.
TIP: Stále nemáte dost? Zkuste naši další polévku: výborný mrkvový krém.