Šťavnatá jablečná bábovka
Málokterý z moučníků je u našinců oblíbenější než bábovka. Sváteční, voňavá, ke kafíčku o nedělní siestě.
Tahle jablková bábovka byla upečená s cílem zasytit bandu dětí, se kterými jsem se s kamarádkami vydala strávit víkend v kempu. Upřímně, na kempování už jsem krapet stará, ale děti si klasický kemp s chatkami a stany užily nad očekávání.
A protože děti, byť pubertální, mají přeci jen víc energie, bylo potřeba mít po ruce dobrotu, po které můžou sáhnout, když je přepadne hlad.
Jablkovou bábovku jsem pekla v den, co jsme odjížděli, a měla jsem co dělat, abych jí větší kus zabalila a dovezla na místo našeho víkendového pobytu. Byla tak dobrá, že mi ji moji kluci málem rozebrali pod rukama!
Hrnková bábovka
Kouzlo této bábovky tkví v hrníčkovém receptu. Recepty, kdy se odměřuje pomocí hrnku, jsou velmi oblíbené pro svoji jednoduchost a nenáročnost.
Obvykle se počítá, že jeden hrnek má objem 250 ml (1/4 l). Nejinak je tomu u tohoto receptu.
Základ téhle jablkové bábovky tvoří univerzální recept na olejovou hrnkovou bábovku, kterou jsem obohatila třemi nastrouhanými jablky a hrstí rozinek.
Jablka dodala bábovce božskou šťavnatost a vůni po jablíčkách. O pomyslnou dokonalost se postaraly právě rozinky.
Další recepty na bábovky:
Jablka do bábovky
Je téměř polovina srpna, na bábovku jsem posbírala první letní jablka přímo z naší zahrádky! Povinnost to samozřejmě není, pokud nemáte alespoň kout vlastní zahrady a na ní jabloň dvě, kupte si jablka v obchodě. Nebo ještě lépe na lokálních trzích.
Třeba u nás v Liberci se se farmářské trhy konají každý den vyjma neděle, ráda dojdu podpořit místní pěstitele darů přírody.
Co dalšího přidat do jablečné bábovky
Pokud chcete zdravější, odlehčenější verzi bábovky, vyměňte 1/3 nastrouhaných jablek za mrkev. Mrkev je sice zelenina, ale má hodně sacharidů a je tím pádem sladká. Z mrkve se pečou i jiné sladké dezerty, například mrkvový dort.
Zvýšit výživnou hodnotu bábovky můžete přidáním ořechů. Vlašské, lískové, případně mandle. Já mám ráda, když ořechy cítím na skus, proto je do moučníků obvykle nahrubo nasekám nožem.
Do jablečné bábovky se také hodí skořice, která bábovku příjemně provoní.
Šťavnatá jablková bábovka
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 1 hrnek cukr krupice
- 3/4 hrnek Olej vhodný na pečení a smažení
- 1 hrnek MLÉKO
- 2 1/2 hrnek polohrubá mouka
- citronová kůra
- 1/3 hrnek ROZINKY
- 1 1/2 hrnek strouhaná jablka (asi 3 jablka)
- 1 ks vanilkový cukr
- 1 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo běžný kypřicí prášek)
- 2 ks vejce
- olej a strouhanka (na vymazání a vysypání formy)
PRACOVNÍ POSTUP
- Formu na bábovku pečlivě vytřeme olejem a vysypeme jemnou strouhankou.
- Jablka oloupeme a nahrubo nastrouháme.
- V míse smícháme mouku s kypřicím práškem, krupicovým a vanilkovým cukrem.
- Do jiné mísy nalijeme mléko, olej, přidáme nastrouhanou citronovou kůru, rozinky. Rozklepneme dovnitř vejce a přisypeme nastrouhaná jablka.
- Postupně přisypáváme suchou směs (mouku s cukrem) a šleháme elektrickým mixérem na malé otáčky, než se vše propojí dohromady.
- Hotové těsto nalijeme do připravené formy na bábovku a dáme péct do předem vyhřáté trouby (cca 170 °C) zhruba na 1 hodinu. Ke konci vyzkoušíme špejlí, zda je bábovka upečená.
- Jablečnou bábovku necháme mírně vychladnout a pak ji vyklopíme.