staročeské koblihy recept

Domácí staročeské koblihy

Kdo by si nedal ke snídani čerstvou, vláčnou a voňavou koblihu plněnou marmeládou! Já bych koblihy mohla snídat každý den, ale přeci jen, je také třeba dbát na figuru.

Tenhle recept na domácí koblihy mám po své babičce. Párkrát do roka jej opráším a usmažím podle něj pro rodinu koblížky.

blank

Jak plnit koblihy?

Koblihy jsou plněné ovocnou marmeládou. Existují v podstatě dva způsoby, jak koblihy naplnit.

První metoda spočívá v naplnění koblížků ještě před smažením. Těsto na koblihy se v tomto případě rozválí zhruba na 0,5 cm výšku a vykrájí se z něj kolečka o průměru asi 5-7 cm. Klidně použijte sklenici.

Doprostřed kolečka se položí marmeláda, ta se přiklopí druhým vykrojeným kolečkem a okraje se pečlivě spojí, aby marmeláda při smažení nevytekla.

Druhý způsob plnění koblih je až po jejich usmažení. Marmeláda se vloží do kuchyňské stříkačky, její hrot se z boku opatrně zapíchne do koblihy a dovnitř se vstříkne marmeláda.

staročeské koblihy recept

Domácí staročeské koblihy

Vynikající kynuté koblihy plněné marmeládou, poprášené moučkovým cukrem.
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 min
Vaření: 20 min
Kynutí:: 1 hod 30 min
Celkový čas: 2 hod 10 min
Porce: 15 koblih
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Dále potřebujeme:

  • 130 g marmeláda
  • 2 lžíce cukr moučka (na poprášení)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Obě mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, vanilkový cukr, špetku soli a promícháme.
  • V menší misce připravíme kvásek z vlažného mléka, lžičky cukru, rozdrobeného droždí a mouky.
  • Vzniklé řídké těstíčko zakryjeme a necháme vzejít kvásek.
  • Kvásek přidáme do mísy se sypkými surovinami, vlijeme zbylé mléko, rozpuštěné máslo (nesmí být horké!) a vejce.
  • Dobře zpracujeme v husté hladké těsto (rukama nebo v robotu s nasazenými háky na těsto).
  • Hotové těsto přikryjeme utěrkou a necháme v teple kynout asi 60 minut, dokud neznásobí objem.
  • Poté těsto propracujeme, vytvoříme z nich koblížky, položíme na poučený vál, přikryjeme utěrkou a necháme je dokynout dalších 30 minut.
  • Přichystáme si hrnec na smažení – ideální je hluboká pánev. Počítejte s tím, že zahřátí tuku nějakou dobu trvá, aby vám koblihy nepřekynuly.
  • Tuk připravený na smažení koblih by měl mít kolem 175 °C.
  • Kobližky opatrně vkládáme do vyhřátého tuku, smažíme po několika kusech, při smažení ještě nabydou.
  • Asi po dvou minutách koblihu v oleji otočíme a dosmažíme dozlatova i z druhé strany.
  • Usmažené koblihy vyskládáme na plech nebo na mřížku, vyloženou papírovými ubrousky. Necháme je vychladnout a poté naplníme marmeládou.
  • Na závěr naplněné koblihy poprášíme moučkovým cukrem.

Ještě pár slov k receptu:

Tip k plnění koblih: Koblížek stačí ve středu propíchnout tenkým nožíkem a pak naplnit za pomoci cukrářského pytlíku s úzkou špičkou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

Mohly by se vám líbit také tyhle recepty:

blank
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Domácí staročeské koblihy, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/domaci-staroceske-koblihy/