Rychlá buchta na plech, se švestkami
Tohle je jednoduchý recept na rychlou buchtu na plech. Poklást se dá všemožným ovocem, vyzkoušená mám jablka pokrájená na kostičky nebo kompotované švestky. Mňam!
Lité těsto je připravované z podmáslí (kefíru), buchta je nadýchaná a vláčná, na vrch dávám drobenku – ta lze vynechat, buchta se pak víc podobá bublanině.
Všechny suroviny se odvažují, i ty tekuté – není tedy třeba odměrka, stačí váha (ideální s nulovací funkcí).
Rychlá buchta na plech
Jednoduchý a rychlý recept na buchtu na plech, s ovocem a drobenkou.
Vytisknout
Připnout
Porce: 6 osob
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
Těsto:
- 3 ks vejce
- 200 g cukr krupice
- 200 g polohrubá mouka
- 3/4 ks PRÁŠEK DO PEČIVA s vinným kamenem (nebo 1/2 obyčejného kypřicího prášku)
- 250 g podmáslí (kefír)
- 100 g Olej vhodný na pečení a smažení
Drobenka:
- 80 g polohrubá mouka
- 40 g cukr krupice
- 40 g MÁSLO
Ovoce:
- kompotované švestky (nebo jiné ovoce)
PRACOVNÍ POSTUP
- Troubu zapneme na 180 °C.
- Kompotované švestky slijeme a necháme okapat.
- Připravíme si drobenku – suroviny na drobenku promneme špičkami prstů, až vznikne žmolenka drobivé konzistence.
- Celá vejce rozklepneme do větší mísy a ušleháme je při vysokých otáčkách (ruční metličkový mixér) s krupicovým cukrem.
- Pozor! Cukr přidáváme postupně, abychom vaječnou směs nezadusili, ale naopak aby se nám krásně vyšlehala do světlé nadýchané pěny. Mějte trpělivost, vyšlehání trvá asi 5 minut.
- Přidáme podmáslí, olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva.
- Promícháme další 2 minutky při nízkých otáčkách, než se vše hezky spojí dohromady.
- Plech vymažeme olejem a vysypeme strouhankou.
- Těsto vylijeme na připravený plech a poklademe ovocem. Nakonec posypeme drobenkou.
- Dáme péct do vyhřáté trouby a pečeme asi 20 minut nebo do té doby, až je povrch zlatavý a buchta upečená.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Vyndejte si suroviny na buchtu z lednice s předstihem (vajíčka, podmáslí). Vejce půjdou lépe vyšlehat.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Recept je vhodný pro menší plech s vysokým okrajem, rozměry zhruba 25×35 cm.