Jednoduchý ořechový koláč s medem

Co med a vlašské ořechy, chutnají vám? Pokud zní vaše odpověď ano, zkuste ořechový koláč podle tohoto receptu. Je rychlý, snadný a chutná božsky!

Díky kombinaci medu a vlašáků připomíná ořechový koláč starý známý medovník.

blank

Jednoduchý ořechový koláč s medem

Voňavý medový koláč s ořechy a pudinkovým krémem. Vyzkoušejte!
5 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 min
Vaření: 30 min
Celkový čas: 1 hod
Porce: 15
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

Těsto na koláč

Na krém

Na posypání

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na vále zaděláme těsto z mouky, cukru, másla, vajec, medu a sody, kterou jsme předtím rozmíchali v mléce. Těsto rozdělíme na dvě poloviny.
  • Jednu polovinu těsta vyválíme nebo vymačkáme do požadovaného tvaru, vložíme do pekáčku vyloženém pečicím papírem a pečeme v troubě do zlatova při teplotě 175 °C po dobu 15-20 minut. Upečený koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • Poté vyválíme druhou polovinu těsta do stejného tvaru, tentokrát položíme na plech.
  • Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme vlašské ořechy, které krátce orestujeme. Do restovaných ořechů přidáme cukr, med a špetku skořice.
  • Vše promícháme a ještě horké nalijeme na syrovou druhou polovinu těsta na plechu.
  • Směs rovnoměrně rozprostřeme po syrovém těstě a dáme péct do trouby na stejnou teplotu a dobu jako první část těsta.
  • Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
  • Krém na ořechový koláč:
  • V hrnci povaříme mléko, solamyl, cukr a vanilkový extrakt. Mícháme tak dlouho, dokud nám nevznikne klasický pudink. V případě, že je směs řídká, přidáme Solamyl. Poté necháme vychladnout.
  • Vychlazený puding pomocí šlehače vyšleháme se změklým máslem. Hotový krém pomažeme první upečenou a vychladnou polovinu těsta.
  • Přiklopíme druhou polovinou těsta s ořechy a dáme vychladit alespoň na 2 hodiny do lednice.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Krájíme na obdélníčky, já je pak ještě vždy přeříznu napříč a podávám ořechový koláč jako trojúhelníčky.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Medové těsto na ořechový koláč
blank
Vlašské ořechy restované s medem

Ořechový koláč: tipy a rady:

Jádra vlašských ořechů jsou zdravá, pomáhají nám mimo jiné udržovat mozek v dobré kondici, ne nadarmo mají tvar, který se lidskému mozku podobá. Hezký článek na téma jak nám ořechy prospívají najdete TADY.

Pokud nechcete, aby se na pudinku při chladnutí vytvořil škraloup, přitiskněte opatrně na povrch horkého pudinku potravinovou fólii.

Ořechový koláč připravují také kuchařské celebrity. Například Kluci v akci vynechávají pudink a přidávají rozinky.

ořechový koláč
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Jednoduchý ořechový koláč s medem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/jednoduchy-orechovy-kolac-s-medem/