Krémová česneková polévka je jemnější než klasická česká česnečka. Je populární zejména v tyrolských Alpách, zahřeje například, když se vrátíte promrzlí z celodenní lyžovačky.
Česnek v krémové polévce není tak cítit díky přidanému mléku, polévku tak jistě ocení i děti.
Krémovou česnečku není třeba zahušťovat žádnou jíškou, o správnou hustotu se postará rozmixovaná brambora.
Polévka neobsahuje žádný lepek, je tedy vhodná i pro celiaky.
Co patří do krémové česnekové polévky?
Hlavní surovina je překvapivě… česnek! I když je ho v polévce celá jedna palice, jeho chuť výrazně utlumí mléko.
- Palice česneku
- Cibule
- Brambory
- Mléko
- Zeleninový vývar
- Koření na ochucení
Každý česnek má přirozeně jinou sílu. Čerstvý je hodně ostrý, starší a vyschlejší už tolik chuti nemá.
Stroužky z jedné palice česneku je základ, uvidíte, jestli budou stačit, nebo budete muset přidat ještě další.
Zdravá krémová česnečka
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
PRACOVNÍ POSTUP
- Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a orestujeme na másle. Česnek oloupeme a utřeme se solí.
- Na pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme utřený česnek a cibuli a restujeme asi 1 minutu, aby česnek nezhořknul a krásně se rozvoněl.
- Přihodíme snítky čerstvého tymiánu.
- Základ zalijeme zeleninovým vývarem a přidáme brambory nakrájené na malé kostičky.
- Vaříme na mírném plameni 15 minut, poté rozmixujeme tyčovým mixérem do krémovité konzistence.
- Krémovou česnečku již není potřeba ničím zahušťovat.
- Nakonec polévku zjemníme mlékem. Pokud se vám zdá polévka příliš hustá, tak přidejte více mléka.
- Na závěr dochutíme solí a pepřem.