Vepřové nudličky v jogurtové marinádě
Pokud si vepřové maso nakrájíte na tenké plátky a hodíte do marinády předem, máte o rychlý oběd nebo večeři postaráno.
Včera jsem koupila plátky z vepřové pečeně, ty jsem dnes ráno naložila do jogurtové marinády, v době oběda jen hodila na rozpálenou pánev a za chvíli se mohlo podávat na stůl. Jako přílohu jsem sáhla po další ultrarychlé pochoutce, a sice polentové kaši, kterou máte uvařenou cobydup.
Jdeme k receptu na vepřové nudličky v jogurtové marinádě!
Vepřové nudličky v jogurtové marinádě
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 400 g vepřové maso (pečeně)
- SŮL
- 1 lžíce VEPŘOVÉ SÁDLO
Jogurtová marináda:
- 2 lžíce jogurt (bílý tučný)
- 1 lžíce kečup
- 2 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 lžíce sójová omáčka
- 1 lžička tymián (sušený)
PRACOVNÍ POSTUP
- V misce spojíme všechny suroviny na jogurtovou marinádu a promícháme.
- Vepřové maso nakrájíme na tenounké plátky, budete potřebovat ostrý nůž a trpělivost. Čím tenčí plátky, tím lépe se do masa dostane marináda a tím rychleji bude orestované.
- Nudličky masa zlehka posolíme a promícháme.
- Maso dáme do misky, zalijeme jogurtovou marinádou a promícháme, aby se marináda nanesla po celé ploše plátků masa.
- Dáme do ledničky minimálně na hodinu odpočívat, ale klidně i na dvě, na tři, nebo přes noc.
- Na pánvi, která dobře snáší vysoké teploty (tedy NE teflonové), rozpálíme sádlo. Sama jsem použilahttps://mlsnavarecka.cz/recept-na-opekane-placky-z-polenty/ litinovou pánev, surovou, bez jakékoliv povrchové úpravy.
- Na dostatečně rozpálené sádlo vhodíme marinované nudličky vepřového a restujeme, až maso získá zlatavou kůrku.
- Podáváme třeba s bramborovou kaší, obložené zeleninou.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Jogurtová marináda
Bílý jogurt na marinádu použijte vždy čerstvý, nic takového se zárukou v rámci týdnů.
Jogurt vždy neodtučněný, prosím. Odtučněné jogurty jsou nacpané sacharidovými výplněmi (škroby a další pojiva), které drží jogurt pohromadě a dodávají mu jakous takous (umělou) chuť.
Doma mám vždy v lednici kyblík řeckého tučného jogurtu s obsahem tuku 10 %. Nenutím vás k ničemu takovému, ale 3,5% jogurt je to nejodlehčenější, co byste měli hodit do košíku.
Jogurtová marináda 3x jinak
S jogurtovou marinádou můžete kouzlit. Jasně, kvalitní jogurt je základ, ale co dalšího do marinády přidáte, záleží na vašich chuťových preferencích.
Do jogurtové marinády se nakládá kuřecí maso (prsní řízky, stehna, křidýlka), zrovna tak vepřové, například kotlety nebo plátky krkovičky.
Tady jsou další 3 recepty na jogurtovou marinádu pro inspiraci:
Jogurtová marináda na kuřecí maso na gril
- 250 ml bílý smetanový jogurt
- 3 lžíce citronová šťáva
- 3 lžíce olivový olej
- 1 ks cibule středně velká
- 1 hrst sekané máty, čerstvé
- 4 stroužky česnek, utřít
- 1 lžička citrónové kůry, ideálně z bio citronu
- ½ lžičky mletého kmínu
- ½ lžičky mleté pálivé papriky
- ½ lžičky mletého koriandru
- 1 špetka mleté skořice
- 1 špetka mletého zázvoru
Všechny suroviny smícháme, jogurtovou marinádu vložíme do uzavíratelného zipového sáčku, který je dostatečně veliký, aby se do něj vešlo ještě kuřecí, určené k marinování.
Do sáčku vložíme kuřecí maso, které ze všech stran obalíme marinádou. Necháme odpočinout v chladu dvě až tři hodiny.
Maso vyndáme ze sáčku, marinádu necháme zlehka okapat a pak už s masem šup na gril nebo grilovací pánev.
Jogurtová marináda s čerstvým zázvorem
- 3 cm kořen zázvoru, oloupaný, nakrájený na jemné plátky
- 4 stroužky česneku, nakrájený na plátky
- ¼ lžička kurkuma
- 1 čajová lžička chilli v prášku
- ½ lžičky mletý kmín
- sůl
- 150 g smetanový jogurt
- 1 lžička citronová šťáva
Všechny ingredience prošleháme, jogurtovou marinádu dáme do uzavíratelného sáčku. Dovnitř vložíme maso, obalíme marinádou a necháme odpočinout zhruba 2-3 hodiny.
Grilujeme na venkovním grilu nebo na grilovací pánvi.
Jednoduchá jogurtová marináda s česnekem
- 150 ml jogurtu
- 4 stroužky česneku
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce oregana
- 0,5 šťávy z citronu
- sůl
- pepř
Jako u předchozích jogurtových marinád, i zde všechny suroviny promícháme, naložíme do nich na 1-2 hodiny maso, poté grilujeme na rozpálené pánvi.
Sójová omáčka
Ještě pár slov k sójové omáčce.
Sójovku do marinády používám Kikkoman, je to taková ta echt sójovka, přirozeně fermentovaná, sladká, bez chemických fujtajblů.
Kikkoman sójová omáčka nepatří k těm nejlevnějším, ale dlouho vydrží a pokud máte rádi asii (jakože asijská jídla), určitě se vám doma neztratí.