Holandský řízek podle Romana Vaňka

Holandský řízek podle Romana Vaňka

Holanďáky patří k jídlům, které u nás jedí všichni. Žádné
ouchcapky, pravidelně zmizí během oběda z talíře všechny, které nasmažím.
Proto je mám ráda i já.

Jako s mnoha recepty, ani na holandský řízek neexistuje
jeden jediný, pravý a originální. Přísady a jejich poměr se mění rodinu od
rodiny, s jistotou lze říci, že do holandského řízku patří tučnější mleté
a nastrouhaný sýr.

Já jsem si tentokrát vzala k ruce kuchařku MASO, JEDNODUŠE A DOKONALE od Romana Vaňka. Dostala jsem ji pod stromeček a s úctou musím říct, že co recept, to naprostá dobrota.

Z této kuchařky je také recept na holandské řízky, podle kterého jsem vařila.

holandský řízek recept

Holandský řízek podle Romana Vaňka

Recept na holandský řízek, připravený podle Romana Vaňka. S rohlíky, nastrouhanou Goudou, smažený na pánvi ve vrstvě vepřového sádla.
4.34 from 3 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 20 minutes
Vaření: 30 minutes
Porce: 4
Autor: Petra K.

INGREDIENCE

  • 500 g vepřová krkovice
  • 200 g hovězí krk nebo plec
  • 2 ks rohlík (bílý)
  • 160 ml MLÉKO (vlažné)
  • 200 g Gouda (tučná, okolo 45 %)
  • 2 ks vejce
  • 20 g sušené mléko
  • SŮL
  • PEPŘ
  • VEPŘOVÉ SÁDLO (na smažení)

Na obalení:

PRACOVNÍ POSTUP

  • Začneme netradičně: zapneme si troubu na 170 °C (holandské řízky podle Romana Vaňka se po smažení ještě dopékají v troubě, tak ať ji máme připravenou).
  • Rohlíky nakrájíme na kostičky o hraně zhruba 2 cm, zalijeme mlékem a necháme asi půl hodiny stát. Zcela změknou a zvláční.
  • Goudu nastrouháme nahrubo.
  • Maso semeleme na mlýnku na středně hrubo.
  • V hluboké míse smícháme maso, vejce, rohlíky, nastrouhaný sýr, sůl a pepř, sušené mléko. Ručně prohněteme.
  • Tvoříme placky silné asi 2 cm, obalíme v hladké mouce, ve vejcích a strouhance. Smažíme z obou stran na pánvi v dostatečné vrstvě sádla.
  • Osmažené řízky položíme na plech a pečeme v troubě asi 10 minut.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Holandské řízky podáváme s bramborovou kaší nebo se šťouchanými brambory. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava holandského řízku, masová směs

Příprava na holandské řízky

holandské řízky

A tady už jsou holandské řízky dozlatova usmažené!

Poznámky k receptu:

  • Doma jsem neměla sušené mléko, dělala jsem bez něj, hlavu mi za to nikdo neutrhnul. Holandské řízky chutnají i bez sušeného mléka, ale nezastírám, že s mlékem budou patrně lepší – Roman Vaněk ví, co dělá.
  • Chcete-li si ušetřit práci, kupte si maso už namleté. V obchodech prodávají buď mix mletého vepřového a hovězího, nebo si kupte oba typy masa v menším balení a smíchejte.
  • Rohlíky do holandského řízku podle tohoto receptu dejte bílé, nikoliv celozrnné. Rohlík působí v sekaném řízku jako pojivo, holanďáčky budou krásně držet pohromadě.

Holandský řízek: co rodina, to jiný recept

Třeba u nás se rohlíky do holandských řízků nikdy nedávaly,
ty patřily jen do klasických karbanátků. Do masa jsme přidávali trochu mléka, když
byla petrželka ze zahrádky, nasekali jsme lístky a přidali k masové směsi.

TIP: Nedávno jsem u kamarádky ochutnala holandské řízky s Nivou. Panečku, ty měly říz! Doporučuju jednou vyměnit klasický tvrdý sýr právě za Nivu, uvidíte 🙂

holandský řízek podle Romana Vaňka

Holandský řízek obalujte v trojobalu

Holandský řízek se dělá takzvaně v trojobalu, to
znamená, že holanďák nejprve obalíme v hladké mouce, poté v rozšlehaném
vejci, a nakonec ve strouhance.

Postup (co jak kdy) sem píšu proto, že můj muž se každý rok na Vánoce ptá, jak má obalit toho kapra. Do kuchyně ke sporáku si totiž stoupá jen jednou do roka, a do dalších Vánoc tuhle trojčlenku vždycky zapomene.

Tedy táto, trojobal znamená postup: hladká mouka – vejce – strouhanka!

Holandský řízek v troubě

Kdo si hlídá figuru, může zkusit upéct holandský řízek v troubě. Je s tím míň práce, holanďáky do trouby se obvykle neobalují v trojobalu jako při smažení.

Nejrychlejší verze holandského řízku pečeného v troubě je rozestřít hotovou směs na plech nebo do pekáčku a nechat péct vcelku. Upečené maso se pak krájí na „řezy“ o velikosti klasického holandského řízku.

Další recepty na holandský řízek

Tady je recept na klasický Holandský řízek, šťavnatý a plný chuti (od nás z blogu).

Před chvílí jsem zmínila holandský řízek na plech, jednu vyzkoušenou verzi receptu najdete TADY.

Pro ty, kteří se drží speciálních stravovacích stylů, mám LOW CARB holandský řízek. Ten mám ráda já! Neobaluje se v trojobalu, ale smaží se „nahatý“. Chutná stejně dobře, jako ten klasický.

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment
Evelyn

Konečně někdo, kdo se nesnaží do holandského řízku dávat libové a hovězí maso. Děkuju za recept 🙂

Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Holandský řízek podle Romana Vaňka, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/holandsky-rizek-podle-romana-vanka/