chilli con carne

Mexické chilli con carne

S manželem máme rádi mexickou kuchyni. Já proto, že jsem měla možnost v Mexiku pár týdnů studovat a zdejší kuchyni jsem si rychle oblíbila, a manžel… ten prostě miluje chilli! A to tak, že doma kvůli němu pěstuji chilli papričky (ty opravdu divoké).

Chilli con carne je stejně jako většina mexických jídel velmi jednoduché a rychle hotové. Ideálně se k němu podávají placky z pšeničné mouky, ale můžu k němu vřele doporučit i obyčejný chléb nebo rýži.

Můj extra tip: Naučila jsem se přidávat do chilli con carne kostičku čokolády, neuvěřitelně dodá pokrmu říz a plnou chuť.

recept na chilli con carne s čokoládou

Mexické chilli con carne

Chilli con carne s čokoládou – rychlá a chutná večeře nebo oběd.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 40 min
Porce: 4
Autor: Petra Bílá

INGREDIENCE

  • 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ (může být i slunečnicový)
  • 1 ks CIBULE
  • 1 ks červená paprika
  • 2 stroužek ČESNEK
  • 1 ks chilli paprička (nemusí být)
  • 1 lžíce MLETÁ ČERVENÁ PAPRIKA sladká
  • 1 lžíce římský kmín (může být i obyčejný)
  • 500 g hovězí maso (mleté)
  • 300 ml hovězí vývar
  • 400 g konzervovaná rajčata
  • ½ lžíce sušená majoránka
  • 2 lžička rajčatový protlak
  • 1 konzerva červené fazole
  • špetka SŮL
  • černý pepř (čerstvě mletý)
  • 1 kostička ČOKOLÁDA HOŘKÁ (cca 70 %)

PRACOVNÍ POSTUP

  • Na nepřilnavé pánvi rozhřejeme olej a ztlumíme plamen. Necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku. Přidáme rozmačkaný česnek, mletou papriku, kmín, chilli papričku nakrájenou na malé kousky, a ještě chvilku opékáme, aby se chutě propojily.
  • Zvýšíme plamen a přidáme maso. Rozmačkáváme, dokud se maso nerozmělní z hrudek a rovnoměrně neopeče.
  • Přilejeme vývar, konzervovaná rajčata a přisypeme majoránku, pepř a sůl. V případě potřeby můžeme přidat trochu cukru. Přivedeme k varu a pod pokličkou dusíme na mírném plameni asi 20 minut. Občas zkontrolujeme a promícháme, aby se omáčka nepřichytávala.
  • Po 20 minutách přidáme slité fazole, a ještě deset minut vaříme. Po stáhnutí z ohně necháme ve směsi rozpustit čokoládu a opět promícháme.

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství se najedí čtyři strávníci.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

příprava chilli con carnechilli con carne na pánvi

Chilli con carne: rady a tipy

  • Nejlepší k přílohou k chilli con carne jsou pšeničné placky. Výborně se k němu hodí také rýže nebo jen obyčejný chléb.
  • Toto chilli con carne můžete podávat i s nachos. V mikrovlnce lehce ohřejeme solené nachos. Navrch dáme chilli con carne, zakysanou smetanu, guacamole a případně i strouhaný chedar. Je to výborná pochoutka na párty.
  • Touto směsí také můžete naplnit tortily, přidat ledový salát, rajčata, guacamole a kysanou smetanu, a to celé zavinout.

chilli con carne

Milé doplnění 🙂

(3.7.2018 od Petra Kupská) Psala mi kamarádka Ágnes, která je mj. autorkou receptu na maďarskou polévku, že o víkendu připravovala chilli con carne podle tohoto receptu, a poslala mi sérii fotek z vaření. Moc ráda je sem vkládám a posílám velikánské pozdravy do Budapešti!

chilli con carne příprava

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Mexické chilli con carne, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/mexicke-chilli-con-carne/