Velikonoční mazanec
Pokud hledáte recept na luxusní mazanec, který je úžasně vláčný a voní po másle, jste tu správně!
Mám pro vás jeden právě takový, uloupený z Velké kuchařky Čech a Moravy od Romana Vaňka. Vaněk je osvědčená značka, jeho recepty skvěle fungují, tenhle mazanec není výjimkou.
Problémem letošních Velikonoc může snad být droždí, které prostě v normálním obchodě neseženete. Okolo nás řádí koronovirová pandemie a Češi se vrhli na pečení.
Budu teď počítat s tím, že máte štěstí a droždí jste si pořídili, teď už jenom zadělat těsto a upéct mazanec, ať jsou ty Velikonoce veselejší.
Velikonoční mazanec
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 230 g HLADKÁ MOUKA
- 100 g polohrubá mouka
- 120 ml MLÉKO (vlažné)
- 20 g droždí (čerstvé)
- 70 g MÁSLO
- 1 ks vejce
- 60 g cukr krupice
- 1 ks vanilkový cukr
- 4 g SŮL
- 35 g ROZINKY
- RUM
- kůra z 1 citronu (nastrouhaná žlutá část)
- 35 g MANDLE LOUPANÉ (nasekané, do těsta)
- 1 ks vejce (na potření)
- PLÁTKY MANDLÍ (na posypání)
PRACOVNÍ POSTUP
Před pečením:
- Ideální je, když mazanec začnete tím, že si den předem namočíte rozinky do rumu. Pravidelně na to zapomínám, i když Vaněk tenhle krok přeskakuje, já mám ráda, když rozinky chutnají po rumu. Přes noc krásně nacucnou a mazanci přidají body navíc.
- Nezadělávejte na mazanec navečer, kynutí zabere dost času, nejméně 2 hodiny. Abyste nekončili dlouho po půlnoci.
Mazanec:
- V míse smícháme obě mouky, uprostřed uděláme důlek. Do něj nalijeme část mléka, přidáme půl lžičky cukru a nadrobené droždí. Lžící opatrně promícháme, až uprostřed vznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Lehce poprášíme moukou a necháme droždí 30 min pracovat.
- Mezitím si rozehřejeme máslo, nesmí být horké, jen vlažné.
- Do mísy s vzešlým kváskem přidáme zbytek mléka, cukr, zlehka prošlehané vajíčko, sůl, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z citronu (pouze žlutou část kůry).
- Vypracujeme těsto, pokud nemáte kuchyňský robot, vezměte těsto do rukou a alespoň 10 minut si s ním na vále pohrajte. Sama hnětu rukama a potvrzuji, že správně vyhnětené těsto je základ výborného vláčného mazance.
- Nakonec těsto podsypeme nasekanými mandlemi a okapanými rozinkami a zapracujeme do těsta.
- Necháme dalších 30 minut kynout.
- Připravíme si plech, vyložíme jej pečicím papírem.
- Těsto na mazanec „skulíme do bochánku“, tzn. pořádně jej utáhneme, aby nám při kynutí a pečení v troubě drželo tvar – takto to píše Vaněk ve své kuchařce.
- Necháme kynout další hodinu.
- Zapneme troubu na 170 °C (elektrická s horkovzduchem).
- Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejce, posypeme plátky mandlí.
- Nakonec uprostřed mazance nařízneme křížek, je to připomínka na ukřižování Ježíše (někdo říká, že je to proto, aby mazanec nepopraskal, ale držme se folklóru a lidových tradic. Mazanec nepopraská, když ho necháte řádně vykynout!).
- Mazanec pečeme asi 30-40 minut ve vyhřáté troubě, dokud povrch nezezlátne.
- Mazanec vyndáme z trouby a necháme vychladnout.