povidlové šátečky

Povidlové šátečky z tvarohového těsta

Kdo už má trochu napečeno, určitě bude znát tvarohové těsto. Připravuje se bez vajec, stačí na něj jen tři základní suroviny: máslo, tvaroh, polohrubá mouka. Všechny v poměru 1:1:1.

Šátečky se plní povidly a hotové se obalují v moučkovém cukru. Nic složitého, řeklo by se, ale zrádné může být zpracování těsta. Přesněji, pozlobit nás může tvaroh.

blank

Jaký tvaroh do tvarohového těsta?

Použila jsem klasický tučný z vaničky, to je ten, co bývá schovaný pod fólií s převažující červenou barvou. Ale! I když to byl tvaroh tučný, byl pro potřeby těsta příliš řídký.

Když jsem tvarohové těsto zpracovala, musela jsem přisypat poměrně dost mouky navíc, aby se s těstem dalo pracovat. Odhaduji, že jsem přisypala možná 8-10 dkg mouky (a to už je opravdu dost).

Doporučuji tedy na tvarohové těsto vzít tvaroh v alobalu, ten obsahuje podstatně méně tekutiny a má tužší konzistenci.

Pokud máte jen vaničkový tvaroh, vložte jej do plátýnka, to potom do cedníku a nechte jej přes noc okapat.

blank

Čím naplnit šátečky z tvarohového těsta

Šátečky s plní hustými povidly, taková náplň při pečení nevyteče. Navíc švestková povidla jsou docela pikantní, a protože tvarohové těsto není slazené, hodí se povidla náramně.

TIP: Při koupi švestkových povidel se přesvědčte, že nejsou nastavovaná (například jablky). Taková povidla ráda zřídnou a při pečení ze šátečků vytečou.

Pokud nemáte švestková povidla, použijte nějakou pikantní hustou marmeládu (višňová, rybízová).

Ostatní běžné náplně do sladkého pečiva (maková, tvarohová, ořechová) nejsou příliš vhodné, protože nejsou dostatečně chuťově výrazné.

blank

Jak dlouho nechat tvarohové těsto odpočinout?

Tvarohové těsto si po zpracování musí odpočinout. Doporučují se alespoň 2 hodiny v lednici, Roman Vaněk ve své KUCHAŘCE radí uložit těsto na 15 minut do mrazáku.

Tak jsem to udělala já, těsto zůstalo v mrazáku asi 30 minut, pracovalo se s ním pak bez problémů.

blank

Kolik šátečků z tohoto množství připravíme?

Mně z této dávky těsta vyšlo asi 70 šátečků – zhruba na tři plechy.

Ačkoliv je příprava těsta jednoduchá, dost času vám zabere příprava šátečků. Jedná se o malé tvary, takže práce piplavá, počítejte zhruba s hodinou času, než všechny šátečky připravíte.

povidlové šátečky recept

Povidlové šátečky z tvarohového těsta

Křehké cukroví plněné povidly, jsou vynikající jak čerstvě upečené, tak na druhý den. Ale pozor, z talíře mizí rychle!
4.75 from 16 votes
Vytisknout Připnout
Příprava: 15 min
Vaření: 20 min
Odpočinutí těsta:: 20 min
Celkový čas: 55 min
Porce: 70 šátečků
Autor: Petra Kupská

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Změklé máslo, mouku a tvaroh vložte do mísy a vypracujte hladké tvarohové těsto.
  • Těsto dejte na 15-30 minut odpočinout do mrazáku.
  • Z těsta vyválejte plát asi 2 mm silný, kulatou skleničkou (pr. asi 7 cm) vykrájejte kolečka. Doprostřed kolečka vložte malé množství povidel, kolečko přehněte a kraje spojte vidličkou.
  • Šátečky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme asi 20 minut ve vyhřáté troubě do světle růžova. Troubu jsem měla rozpálenou na 170 °C s horkovzdušným ohřevem.
  • Jakmile vyndáme šátečky z trouby a necháme je chvilinku vychladnout, obalujeme v moučkovém cukru.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Šátečky jsou výborné, chutí i vůní připomínají vánoční cukroví. Zkuste přidat do moučkového cukru při obalování vanilku!
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Povidlové šátečky z tvarohového těsta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/povidlove-satecky-z-tvarohoveho-testa/