Kynutí šneci s mákem a červenou řepou » MlsnáVařečka.cz
kynutí šneci s mákem a červenou řepou

Kynutí šneci s mákem a červenou řepou

Ano, čtete dobře. Červená řepa. Koho by to napadlo, že? Ale psst… chlapům to raději neříkejte. Obecně vím, že k takovým ingrediencím moc důvěry nemají. Žádný strach, ani ji tam nepoznají. Šneci chutnají po máku a kdyby se ptali, co je to to fialové/růžové, můžete jim říct, že pyré ze švestek 😉

Šneci s nádivkou z máku a řepy jsou jeden z příjemných způsobů, jak do našich drahých poloviček a dětí dostat nějakou zeleninu, ale recept se výborně hodí také na spotřebování řepy, kterou najdete zapomenutou v lednici.

Vytisknout
kynutí šneci s mákem recept

Kynutí šneci s mákem a červenou řepou


  • Autor: Petra Bílá
  • Příprava: 25 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 10 minut
  • Porce: 13

Popis

Šneci z kynutého těsta, plněné nádivkou z máku a červené řepy. Netradiční recept, chutná báječně!


Ingredience

Kynuté těsto:

  • 500 g hladké mouky
  • 310 ml mléka
  • 80 g másla + na vymazání formy
  • 60 g krupicového cukru
  • 1 kostka droždí
  • 1 vejce
  • kůra z jednoho citrónu

Nádivka z máku a červené řepy:

  • 100 g mletého máku (již slazeného)
  • 120 ml mléka
  • 1 lžíce medu
  • 1 červená řepa
  • 2 – 3 lžíce moučkového cukru

Pracovní postup

  1. Nejdříve dáme vařit řepu a mák. Řepu oloupeme, nakrájíme na kostky a vaříme do měkka. Poté scedíme a necháme vychladit. Když je studená, nastrouháme ji na struhadle najemno.  Mák dáme do rendlíku, zalejeme mlékem a medem a chvilku povaříme, necháme vychladnout. Když je mák vychlazený, smícháme ho s nastrouhanou červenou řepou a přidáme moučkový cukr. Asi 2 lžíce, ale směs ochutnejte a případně ji přislaďte.
  2. Zatímco nám řepa a mák chladnou, zaděláme si na těsto. Do velké mísy prosejeme mouku a doprostřed uděláme důlek. Do něho nalejeme vlažné mléko, nadrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Lehce promícháme mléčnou směs, aby se promíchalo droždí s cukrem a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
  3. Po vykynutí kvásku přidáme rozpuštěné vlažné máslo, citrónovou kůru a prošlehané vajíčko. Vše vypracujeme v hladké pružné těsto, které necháme hodinu přikryté kynout.
  4. Troubu předehřejeme na 180 °C.
  5. Vykynuté těsto lehce prohněteme na pomoučené pracovní desce. Poté ho vyválíme na plát obdélníkového tvaru. Celý až ke krajům ho pomažeme makovo-řepovou směsí a srolujeme do velké rolády. Tu potom nakrájíme na asi 3 cm široké šneky.
  6. Formu nebo hlubší pekáč vymažeme máslem a šneky do ní pokládáme řezem nahoru. V bocích, kde se dotýkají, můžeme pomazat máslem, aby se neslepily. Dáme péct asi na 45 minut.

Poznámky k receptu

Doba přípravy: 25 minut + 1 hodina kynutí + asi 45 minut pečení

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

suroviny na kynuté těstosuroviny na nádivku z máku a červené řepynáplň z máku a červené řepymaková náplň s červenou řepou přípravatěsto kynuté na šnekypříprava kynutých šnekůkynutí šneci jak na tokynutí šneci pečeníkynutí šneci s mákem a červenou řepou

Kynutí šneci s nádivkou z máku a červené řepy: tipy a rady

  • Kdyby se někdo pozastavoval nad tím, co je ve šnecích za náplň, klidně řekněte, že tam je mák a pyré ze švestek. Mají podobnou barvu.
  • Makovo řepovou směs oslaďte cukrem dle vaší chuti, přidat můžete i med.
  • Šneky po upečení pomažte zbytkem másla, získají pěknou kůrku, a když do másla kápnete pár kapek rumu, bude to ještě lepší. Rum šneky hezky provoní.

TIP: Zkuste také náš recept na skořicové šneky

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: