karamelová zmrzlina s griliášem

Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem

Léto roztápí venek vysokými teplotami, ideální čas na zmrzlinu – samozřejmě domácí! Tentokrát nikoliv ovocnou, chtěla jsem zkusit něco méně tradičního, a tak jsem doma prohrabala zásoby, objevila karamelové Salko a bylo jasno.

Ačkoliv si normálně karamelovou zmrzlinu nedávám, tak tahle je tak výborná, že jsem ji na tuty nedělala naposled. Je docela sladká, ale v menším dávkování vůbec nevadí. Co se mi na ní líbí je skutečnost, že nezmrzne „na kost“, pořád zůstává krásně nadýchaná – než tedy sníte poslední lžičku 🙂
Vytisknout

griliášová zmrzlina

Karamelová zmrzlina s mandlovým griliášem


  • Autor: Petra Bílá
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 40 min
  • Porce: 10

Popis

Domácí karamelová zmrzlina, sypaná mandlovým griliášem. Do horkého počasí ideální pochoutka!


Ingredience

Na zmrzlinu:

  • 1 plechovka karamelového Salka (slazené zahuštěné mléko)
  • 4 žloutky
  • 70 g krupicového cukru
  • 300 ml plnotučného mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání

Griliáš:

  • 60 g mandlí
  • 100 g krupicového cukru

Pracovní postup

Griliáš:

  1. Mandle nasekáme nahrubo a nasypeme v tenčí vrstvě na plech vyložený silikonovou podložkou nebo pečicím papírem pomazaným olejem.
  2. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme cukr na mírném plamenu. Jakmile bude mít světle hnědou barvu a bude tekutý, nalejeme ho na mandle a necháme ztuhnout.
  3. Když je griliáš vychlazený, nalámeme ho na menší kousky a v mixéru rozmixujeme téměř nahladko.

Příprava karamelové zmrzliny:

  1. Ve vodní lázni vyšleháme žloutky s cukrem a čerstvým mlékem do pěny. Ještě chvíli šleháme, aby se pěna malinko prohřála (max. na 70°C).
  2. Poté do pěny postupně zašleháme karamelové Salko.
  3. Ušleháme smetanu na hustou šlehačku a postupně ji zlehka vmícháme do karamelové směsi. Hotovou zmrzlinu nalejeme do zmrzlinovače a zmrazíme na zmrzlinovou konzistenci. U domácích přístrojů to trvá asi 40 minut. Během výroby zmrzliny přidáme pár lžic z rozmixovaného griliáše, zbytek si necháme na posypání při podávání. V případě, že by se nám zmrzlina zdála pořád moc řídká, dáme ještě na ½ -1 hodiny do mrazáku.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství získáte asi 10 porcí zmrzliny.

Příprava domácí karamelové zmrzliny vám zabere cca 40 min času, další hodinu až dvě mrazení.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading...

příprava zmrzlinydomácí zmrzlinasměs na domácí zmrzlinudomácí griliáš

Domácí griliášová zmrzlina: tipy a rady

  • Kdybyste nesehnali karamelové Salko, je možné si ho vyrobit doma ze Salka normálního: Plechovku Salka ponořte až po okraj do horké vody a přiveďte k varu. Poté snižte teplotu a vařte asi 2 hodiny. Během vaření můžete párkrát plechovku otočit, aby salko zkaramelizovalo rovnoměrně. Také během vaření dolévejte vodu dle potřeby. Nechte vychladnout. Takto připravené Salko můžete skladovat v lednici i několik týdnů.
  • V případě alergie na mandle můžete griliáš připravit i z jiných nealergizujících ořechů. Nebo ho vynechat úplně (ale byla by to škoda)
  • Do griliáše můžete přidat špetku soli a vytvořit slaný karamel, neskutečně dobrá kombinace, která zmrzlinu ještě vylepší.
  • Nemáte-li doma zmrzlinovač, nevadí. Směs nalijte do uzavíratelné hlubší nádoby a dejte na ½ hodiny zmrazit. Poté prošlehejte a dejte opět na ½ hodiny zmrazit. Tento postup opakujte alespoň 4x, aby se ve zmrzlině nevytvořily ledové krystalky.

karamelová zmrzlina s griliášem

O autorovi

Petra Bílá

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.


>