pomazánka z červené čočky vegan

Vegan pomazánka z červené čočky

Puberta mého staršího syna přede mě postavila další výzvu: naučit ho jíst luštěniny. Dosud se jim zdárně vyhýbal, odrazovaly ho především rozvařené hrachové kaše ze školní jídelny.

Vzala jsem si k ruce pár receptů a spolu jsme vybírali, čím bychom jeho nechuť mohli zlomit. Volba padla na pomazánku z vařené červené čočky. Vybrali jsme odlehčenou veganskou verzi, tedy bez masa a dalších surovin živočišného původu.

A jak to dopadlo? Pomazánka na výbornou, syn snědl 4 namazané krajíčky žitného chleba. Inu, dětské chutě se mění, jak děti dorůstají, sama si to pamatuju ze svého dětství.

pomazánka z červené čočky vegan recept

Vegan pomazánka z červené čočky

Vegan pomazánka z červené čočky, zdravá svačina pro děti, aneb jeden z dobrých způsobů, jak naučit děti jíst luštěniny.
4 from 1 vote
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 15 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Červenou čočku vsypeme na síto a propláchneme pod teplou tekoucí vodou.
  • V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Utřeme 2 stroužky česneku (jeden si necháme na finální dochucení) a vhodíme do pánve, necháme rozvonět.
  • Mrkev očistíme a nakrájíme na struhadle nahrubo. Přidáme do pánve a restujeme asi 5 minut.
  • Do pánve vsypeme propláchnutou čočku, restujeme asi dalších 5 minut, hlídáme, aby se čočka nepřipálila. Plotýnku máme zapnutou na střední stupeň.
  • Postupně začneme přilévat vodu a mícháme, dokud se voda neodpaří. Pak přilijeme další a průběžně mícháme. Takto opakujeme asi 15 minut, dokud není čočka měkká.
  • Tímto způsobem získá vařená čočka krémovitou konzistenci, uvolní se zní škrob a čočková pomazánka není potřeba mixovat.
  • Nakonec zalijeme vodou, promícháme a stáhneme z plotýnky. Po posledním dolití vody tuto již nenecháme odpařit, čočková pomazánka by byla příliš suchá, tím, jak bude chladnout, zhoustne.
  • Vařenou čočku necháme prochladnout a dochutíme. Přidáme lžíci olivového oleje, utřený stroužek česneku, sůl, pepř, namleté chilli vločky, trochu prášku z kurkumy. Kapii omyjeme a nakrájíme na kostičky, přidáme do pánve. Zastříkneme citronovou šťávou – ta pomazánce přidá šmrnc!
  • Čočkovou pomazánku nakonec promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Pomazánku necháme vychladnout, poté mažeme na žitný chléb, zdobíme čerstvou zeleninou, případně zelenými snítky bylinek.

Ještě pár slov k receptu:

Uchovávejte v ledničce zakryté neprodyšným sáčkem, nebo překryjte alobalem, aby pomazánka nevysychala.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank
Červenou čočku orestujeme s mrkví a česnekem na olivovém oleji
blank
Pomazánku z vařené červené čočky dochutíme

Červená čočka v kuchyni

Pokud vás klasická čočka odrazovala přípravou, tedy namočení předem a pak dlouhá doba vaření, pak si červenou čočku zamilujete.

Její příprava je rychlá, obvykle do 15 minut je uvařená. Chutná velmi dobře a v kuchyni je univerzální, sama ji například používám na zahuštění polévek. Červená čočka se rozváří na kaši, nepřipravuje se na skus.

Obsahuje rostlinné bílkoviny, je dobrou alternativou k masu, patří do veganské kuchyně.

Jak uvařit červenou čočku?

Na jeden hrníček červené čočky přijdou necelé dva hrnky vody.

  1. Čočku propláchněte pod tekoucí vodou, vsypte do hrnce.
  2. Zalijte odměřeným množstvím vody, přiveďte k varu.
  3. Stáhněte teplotu plotýnky na střední žár, nepřikrytou povařte asi pět minut.
  4. Pak přidejte sůl, promíchejte, přiklopte pokličkou, plotýnku stáhněte na minimum a nechte čočku 10 minut dojít.

Vše, hotovo.

Takto uvařená červená čočka by měla být hustá tak akorát, v poměru cca 1 díl čočky a 2 díly vody do sebe čočka při vaření tekutinu vsákne, výsledkem bude kašovitá konzistence.

Recepty s červenou čočkou

Červená čočka je neskutečně variabilní, kromě čočkové kaše se z ní dá připravit výborná luštěninová polévka, placičky, dá se přidat na talíř jako příloha. Z červené čočky připravíte zdravý salát i kaši na kyselo.

TIP: Zkuste náš recept na ČOČKOVOU POLÉVKU jako od babičky

Kurkuma do červené čočky

Pomazánku jsem se snažila udržet v barvách červené čočky. Asi takhle: při vaření ztrácí čočka svoji barvu, bledne. Její původní barva se dá podpořit přidáním koření v červené barvě.

Já jsem použila chilli vločky (mám doma mlýnek, namelu si vždy čerstvé), červenou kapii, do receptu přišla mrkev, a nakonec také prášek z kurkumy.

Kurkuma je ve východní medicíně elixírem zdraví, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, tím bojovat proti chutím a obezitě.

Pokud doma kurkumu a chilli vločky nemáte, dávat je nemusíte, je to jenom tip, jak čočkovou pomazánku udělat zajímavější.

pomazánka z červené čočky
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

1comment

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Vegan pomazánka z červené čočky, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/vegan-pomazanka-z-cervene-cocky/