Vegan pomazánka z červené čočky
Puberta mého staršího syna přede mě postavila další výzvu: naučit ho jíst luštěniny. Dosud se jim zdárně vyhýbal, odrazovaly ho především rozvařené hrachové kaše ze školní jídelny.
Vzala jsem si k ruce pár receptů a spolu jsme vybírali, čím bychom jeho nechuť mohli zlomit. Volba padla na pomazánku z vařené červené čočky. Vybrali jsme odlehčenou veganskou verzi, tedy bez masa a dalších surovin živočišného původu.
A jak to dopadlo? Pomazánka na výbornou, syn snědl 4 namazané krajíčky žitného chleba. Inu, dětské chutě se mění, jak děti dorůstají, sama si to pamatuju ze svého dětství.
Vegan pomazánka z červené čočky
INGREDIENCE
- 200 g červená čočka
- 2 +1 lžíce olivový olej
- 100 g MRKEV
- 3 Stroužky česneku
- 1/3 červené kapie
- SŮL
- PEPŘ
- chilli vločky
- kurkuma
- citronová šťáva
PRACOVNÍ POSTUP
- Červenou čočku vsypeme na síto a propláchneme pod teplou tekoucí vodou.
- V pánvi rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje. Utřeme 2 stroužky česneku (jeden si necháme na finální dochucení) a vhodíme do pánve, necháme rozvonět.
- Mrkev očistíme a nakrájíme na struhadle nahrubo. Přidáme do pánve a restujeme asi 5 minut.
- Do pánve vsypeme propláchnutou čočku, restujeme asi dalších 5 minut, hlídáme, aby se čočka nepřipálila. Plotýnku máme zapnutou na střední stupeň.
- Postupně začneme přilévat vodu a mícháme, dokud se voda neodpaří. Pak přilijeme další a průběžně mícháme. Takto opakujeme asi 15 minut, dokud není čočka měkká.
- Tímto způsobem získá vařená čočka krémovitou konzistenci, uvolní se zní škrob a čočková pomazánka není potřeba mixovat.
- Nakonec zalijeme vodou, promícháme a stáhneme z plotýnky. Po posledním dolití vody tuto již nenecháme odpařit, čočková pomazánka by byla příliš suchá, tím, jak bude chladnout, zhoustne.
- Vařenou čočku necháme prochladnout a dochutíme. Přidáme lžíci olivového oleje, utřený stroužek česneku, sůl, pepř, namleté chilli vločky, trochu prášku z kurkumy. Kapii omyjeme a nakrájíme na kostičky, přidáme do pánve. Zastříkneme citronovou šťávou – ta pomazánce přidá šmrnc!
- Čočkovou pomazánku nakonec promícháme, aby se všechny ingredience spojily. Pomazánku necháme vychladnout, poté mažeme na žitný chléb, zdobíme čerstvou zeleninou, případně zelenými snítky bylinek.
Ještě pár slov k receptu:
Červená čočka v kuchyni
Pokud vás klasická čočka odrazovala přípravou, tedy namočení předem a pak dlouhá doba vaření, pak si červenou čočku zamilujete.
Její příprava je rychlá, obvykle do 15 minut je uvařená. Chutná velmi dobře a v kuchyni je univerzální, sama ji například používám na zahuštění polévek. Červená čočka se rozváří na kaši, nepřipravuje se na skus.
Obsahuje rostlinné bílkoviny, je dobrou alternativou k masu, patří do veganské kuchyně.
Jak uvařit červenou čočku?
Na jeden hrníček červené čočky přijdou necelé dva hrnky vody.
- Čočku propláchněte pod tekoucí vodou, vsypte do hrnce.
- Zalijte odměřeným množstvím vody, přiveďte k varu.
- Stáhněte teplotu plotýnky na střední žár, nepřikrytou povařte asi pět minut.
- Pak přidejte sůl, promíchejte, přiklopte pokličkou, plotýnku stáhněte na minimum a nechte čočku 10 minut dojít.
Vše, hotovo.
Takto uvařená červená čočka by měla být hustá tak akorát, v poměru cca 1 díl čočky a 2 díly vody do sebe čočka při vaření tekutinu vsákne, výsledkem bude kašovitá konzistence.
Recepty s červenou čočkou
Červená čočka je neskutečně variabilní, kromě čočkové kaše se z ní dá připravit výborná luštěninová polévka, placičky, dá se přidat na talíř jako příloha. Z červené čočky připravíte zdravý salát i kaši na kyselo.
TIP: Zkuste náš recept na ČOČKOVOU POLÉVKU jako od babičky
Kurkuma do červené čočky
Pomazánku jsem se snažila udržet v barvách červené čočky. Asi takhle: při vaření ztrácí čočka svoji barvu, bledne. Její původní barva se dá podpořit přidáním koření v červené barvě.
Já jsem použila chilli vločky (mám doma mlýnek, namelu si vždy čerstvé), červenou kapii, do receptu přišla mrkev, a nakonec také prášek z kurkumy.
Kurkuma je ve východní medicíně elixírem zdraví, pomáhá regulovat hladinu krevního cukru, tím bojovat proti chutím a obezitě.
Pokud doma kurkumu a chilli vločky nemáte, dávat je nemusíte, je to jenom tip, jak čočkovou pomazánku udělat zajímavější.