Výborný a jemný fitness švestkový koláč, který jsem upekla bez použití mouky a bílého cukru.
Není problém do koláče použít jako náhradu cukru např. Xylitol (březový cukr, používá se při nízkosacharidovém low carb stravování) nebo Stévii.
Měla jsem trochu strach, jak moje zdravá verze koláče bude ve finále chutnat, ale výsledná chuť je opravdu výborná. Koláč chutná i našemu pětiletému synovi.
Švestkový koláč bez mouky a cukru
Zdravý ovocný koláč, upečený bez klasické bílé mouky a cukru. Sypaný mákem, s přepůlenými švestkami. Množství na středně velký plech.
Vytisknout
Připnout
Porce: 12 ks
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 250 g ovesné vločky
- 2 ks banán (zralý, středně velký)
- 50 g mák (mletý)
- 3 ks vejce
- 190 g zakysaná smetana
- 500 g švestky (čerstvé)
- 1 lžíce KAKAO TMAVÉ
- 1 lžíce Xylitol (březový cukr, není nutný)
- 1 lžička skořice
PRACOVNÍ POSTUP
- Ovesné vločky rozmixujeme a nasypeme do větší mísy.
- Přidáme vejce, zakysanou smetanu, rozmačkané banány, kakao a v případě potřeby Xylitol.
- Vše pečlivě smícháme do jednolitého těsta a nalijeme na středně velký a vysoký plech, vyložený pečicím papírem.
- Koláč vložíme do předem vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut.
- Po uplynutí doby plech vyndáme, na těsto nasypeme mletý mák v rovnoměrné vrstvě, poté na těsto naskládáme očištěné a na půl překrojené švestky. Nakonec švestky posypeme skořicí.
- Vložíme zpět do trouby a ještě 30 minut dopékáme.
- Koláč necháme vychladnout a podáváme.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Koláč se v případě potřeby doslazuje Xylitolem (koupíte na internetu), případně stévií. Kdo nechce příliš sladkou chuť, koláč doslazovat nemusí.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
Další švestkové koláče:
- Bezlepkový koláč se švestkami
- Zdravý švestkový koláč ze špaldové mouky
- Kynutý koláč na plech se švestkami a tvarohem