Slovenské pampúšiky
Slovenské pampúšiky jsou něco jako české koblihy. Upečené bez náplně připomínají langoše, i těsto je podobné, jen tužší, ale chuťově se řadí ke koblihám.
Pampúšiky se ničím neplní, jen doprostřed se dělá dírka nebo důlek, do kterého se po upečení dává kopeček marmelády.
Důlek má dvě funkce: Jednu při pečení, protože díky důlku se pampúšiky krásně propečou i uprostřed. Při konzumaci jsou důležité proto, že se v nich dobře drží náplň a nestéká po okrajích – pokud si tedy marmeládu nedopřejete v hojném množství.
Slovenské pampúšiky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 500 g polohrubá mouka
- 21 g droždí
- 300 ml MLÉKO
- 100 g smetana ke šlehání
- ½ lžička SŮL
- 1 lžička cukr krupice
- 2 ks žloutek
- 25 ml RUM (tuzemský)
- Olej vhodný na pečení a smažení
- marmeláda
PRACOVNÍ POSTUP
- Do velké mísy prosejeme mouku. Doprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme vlažné mléko. Do mléka rozdrobíme droždí a přisypeme lžičku cukru. Směs v mléce lehce promícháme a necháme vzejít kvásek. Trvá to asi 15 minut.
- Když je kvásek hotový, přidáme zbylé suroviny: smetanu, sůl, žloutky a rum – vše ideálně v pokojové teplotě, abychom vzešlý kvásek moc nevylekali. Vše pořádně promícháme a promísíme na hladké, jemně lepivé těsto. Bude to pár minut trvat a moc pomůže robot, pokud jej máte, ale vytloukání těsta se dá zvládnout i bez něj, hezky ručně.
- Těsto na pampúšiky necháme asi hodinu kynout.
- Po vykynutí vyklopíme na pomoučenou pracovní desku a opět prohněteme. Vyválíme velký plát o tloušťce asi 0,5 cm. Vykrajovátkem nebo skleničkou vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kroužku uděláme prstem nebo kulatým koncem vařečky dírku. Pampúšiky necháme ještě asi 10-15 minut kynout.
- Mezitím si rozpálíme olej v hrnci nebo v hluboké pánvi. Oleje by měla být vrstva vysoká alespoň 4 cm, aby pampúšiky při smažení byly co nejvíce ponořené do oleje.
- Když máme olej opravdu rozpálený, vkládáme dovnitř opatrně pampúšiky. Já ještě do každého těsně před ponořením do oleje udělám další důlek prstem, protože ten první už se kynutím malinko ztratil. Ale nemusíte dělat díru jako do donutu.
- Pečeme asi 2 minuty do zlatova a potom obrátíme, aby se propekla i druhá strana. Když jsou zlaté z obou stran, vyndáme je na kuchyňskou utěrku, aby odsála přebytečný tuk.
- Po vychlazení do vzniklého důlku dáme lžičku marmelády nebo jiné náplně, pocukrujeme a můžeme baštit.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Pampúšiky: tipy a rady
- Těsto je velmi jednoduché, možná jste si všimli, není v něm skoro žádný cukr. Pampúšiky tedy nejsou sladké, ale spíš neutrální. Jak jsem psala v úvodu, připomínají trošku langošové těsto. Takže když budete chystat oslavu, můžete jich upéct víc a chlapi si můžou dát s kečupem, sýrem a česnekem. Za mě je nejlepší kombinace česnek, zakysaná smetan a sýr.
- Velikost pampúšiků je podobná koblihám. Ideální je vykrajovátko nebo hrnek s průměrem 5-6 cm.
- To, jestli je olej před smažením dostatečně rozpálený, poznáme tak, že do něj dáme malý kousek těsta, stačí uždibnout z jednoho pampúšika asi 2x5mm kousek. Když se smaží, je olej připravený.
TIP: Zkuste také náš recept na domácí mini donuty!