Slané muffiny se šunkou a sýrem ricotta
Našla jsem v lednici Ricottu, která měla namále. Myslím tím, že datum její expirace těžce dýchalo na krk aktuálnímu datu v kalendáři, který mám v kuchyni na komodě. A protože by byla velká škoda tenhle sýr nechat přešvihnout jeho nejlepší čas, rozhodla jsem se použít jej jako základ pro slané muffiny.
V kombinaci se šunkou a našlehanými vejci mají tyhle bábovičky pečené naslano přesně ten mňam faktor, který každou hospodyňku vynese do pomyslného kuchařského nebe.
Slané muffiny se šunkou a sýrem ricotta
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 250 g čerstvý sýr (Ricotta)
- 4 ks vejce
- 9 plátek šunka (švarcvaldská nebo jiná)
- 9 ks cherry rajčata
- pepř a sůl na ochucení
PRACOVNÍ POSTUP
- Rozpalte troubu (elektrická 170 °C, horkovzdušná 150 °C).
- Ricottu metličkou rozmixujte s vejci na tekutou bílou směs, osolte a opepřete.
- Vymažte formičky na muffiny dle zvyklostí.
- Schwarzwaldskou šunku přehněte podélně napůl, takže získáte dlouhý plátek široký 2-3 cm. Ten srolujte do spirálky a vložte do formičky.
- Směsí opatrně zalejte místa okolo srolované šunky.
- Ozdobte dvěma půlkami cherry rajčátka.
- Dejte do trouby a pečte cca 30 minut.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Rozhlédla jsem se v ledničce a k Ricottě jsem do „těsta“ našla: schwarzwaldskou šunku, která mi zbyla z receptu na plátkové brambory, vajíčka, a na zdobu cherry rajčátka. Kromě soli a pepře nic dalšího k téhle dobrotě nepotřebujete.
Ricotta patří k tzv. čerstvým sýrům společně s Mascarpone, Cottage nebo Lučinou.