Tvarožník » MlsnáVařečka.cz

Tvarožník

tvarožník

Máte v ledničce tvaroh a nevíte co s ním? Upečte kyprý a vláčný tvarožník!

Tento recept je původem s Polska, ale mnoho z vás ho určitě zná z dob svého dětství. Já jsem se rozhodla chuť tvarožníku doplnit čerstvým citrónem a zázvorem.

Vytisknout
tvarožník

Tvarožník


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 40 min
  • Celkový čas: 1 hodina
  • Porce: 8

Popis

Tvarožník: rychlý a dobrý koláč z tvarohu, s chutí citrónu a vůní zázvoru


Ingredience

  • 500 g měkkého polotučného tvarohu (může být i plnotučný)
  • 4 vejce
  • 150 g cukru krystal
  • špetka soli
  • 1 balení vanilkového cukru nebo lžíce vanilkové pasty
  • 1 citron
  • 50 g sušeného zázvoru
  • 120 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek
  • 150 g moučkového cukru na posypání

Pracovní postup

  1. Aby nebyl tvarožník suchý, připravíme si předem pekáč nebo jinou vhodnou nádobu, do které nalijeme vodu (cca do výše 5cm), a vložíme ji do trouby předehřáté na 200 °C.
  2. V míse ušleháme bílky s polovinou dávky cukru a se špetkou soli.
  3. Vyšleháme žloutky, tvaroh, vanilkový cukr nebo vanilkovou pastu, zbylý cukr a šťávu z citronu.
  4. Přidáme lžičku sušeného zázvoru, citronovou kůru a promícháme.
  5. Přisypeme prosátou mouku smíchanou s kypřicím práškem.
  6. Vše zamícháme a do těsta zlehka vmícháme sníh z bílků.
  7. Připravené těsto nalijeme do dortové formy vyložené pečicím papírem.
  8. Před vložením těsta do trouby snížíme teplotu ze 200 °C na 160 °C a pečeme 35-45 minut (spolu s nádobou s vodou).
  9. Vychladlý tvarožník posypeme moučkovým cukrem.

Poznámky k receptu

Tvarožník podle tohoto receptu připravuji do kulaté koláčové formy o průměru 26 cm.

Ohodnotit recept:

(3 hodnocení, průměr: 4,33 z 5)
Loading…

moučník tvarožník

O tvarohu

Tvaroh je bohatý na bílkoviny, obzvláště na kasein, který chrání jaterní buňky a podporuje mozkovou činnost. Snažte se tvaroh zařadit do svého jídelníčku, nejlépe se tráví, když si ho dáte ke snídani nebo jako druhou lehkou večeři. Zejména sportovci na tvaroh nedají dopustit.

O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: