Sádlové koláčky ze špaldové mouky » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

sádlové koláčky

Sádlové koláčky ze špaldové mouky

Poslední dobou používám ke smažení čím dál častěji sádlo. Má poměrně vysoký kouřový bod, tedy nepřipálí se tak snadno jako rostlinné oleje, a navíc mám k sádlu přátelštější vztah od té doby, co jsem si udělala kurz výživového poradce a kde jsme téma živočišných tuků podrobně probírali (máslo ani sádlo z toho vůbec nevyšly špatně).

A protože o víkendu má být na stole něco dobrého na zub, vzala jsem si sádlo k ruce i při pečení nedělních sladkých jednohubek. Volba padla na sádlové koláčky, a abychom tomu zdravíčku vyšli aspoň trošku vstříc, zadělala jsem na ně z celozrnné špaldové mouky. Mimochodem, na kurzu doporučovali celozrnné mouky z mlýnu Perner, mají nějakou opravdu speciální, velmi moderní technologii mletí, která v semleté mouce zanechá maximum živin.

Vytisknout
sádlové koláčky recept

Sádlové koláčky ze špaldové mouky


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod

Popis

Výborné sádlové koláčky ze špaldové mouky, plněné čokoládovou ganache, zdobené mandličkou.


Ingredience

  • 100 g sádlo
  • 80 g cukr moučka
  • 200 g špaldová mouka (hladká, celozrnná)
  • 50 g čerstvý sýr (příp. žervé)
  • ¼ lžička prášku do pečiva
  • vanilková esence
  • špetka soli

Na ozdobu:

  • 100 g čokoláda na vaření
  • 50 ml smetana 30%
  • 30 mandlí

Pracovní postup

  1. Do mísy vložíme změklé sádlo a čerstvý sýr, zasypeme moukou smíchanou s kypřicím práškem, přidáme vanilkovou esenci a špetku soli.
  2. Zpracujeme těsto, které vložíme do potravinářské fólie a dáme do ledničky na 15 minut odpočinout.
  3. Rozpálíme troubu na 180 °C.
  4. Z těsta tvoříme kuličky, vložíme je na plech vyložený pečicím papírem.
  5. Do každé kuličky uděláme rukojetí velké vařečky důlek.
  6. Koláčky dáme péct na 12-15 minut do vyhřáté trouby.
  7. Připravíme si čokoládovou náplň, ganache: ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, přidáme smetanu, necháme prohřát a rozmícháme. Plníme vychladlé sádlové koláčky a ozdobíme mandličkou.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte asi 30 koláčků, vejdou se vám na jeden plech.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

sádlové koláčky na plechu

Sádlové koláčky: tipy a rady

  • Každá trouba peče trochu jinak, sádlové koláčky jsou upečené šubydup, hlídejte, aby se vám nepřipálily.
  • Koláčky můžete také plnit marmeládou, budou pikantnější.
  • Vyndejte si předem čerstvý sýr z lednice, aby chytnul pokojovou teplotu. V těstě používáme kypřicí prášek, a ten je cimprlich na různé teploty surovin.
  • Těsto, které dáváte odpočinout do lednice, nebalte do alobalu, ale do potravinové fólie. Dříve jsem používala alobal, ale hliník se rád při kontaktu uvolňuje a může se tak dostat do potravin, potažmo do našeho těla. Hliník je pro náš organismus škodlivý.
  • Nebojte se sádlo při pečení používat, na internetu najdete spoustu receptů. Mám například jeden speciální od babičky, a to na vánočku se sádlem. O Vánocích u nás na stole nesmí chybět 🙂

sádlové koláčky

Čokoládová ganache

Naprosto jednoduchá, a přitom báječně chutná poleva nebo náplň. Jako vše dobré, kulinářskému světu ji představila Francie. K výrobě ganache stačí jen dvě ingredience: čokoláda a vysokotučná smetana, je to ta ke šlehání s obsahem min. 30 % tuku.

Na plnění sádlových koláčků jsem použila hustější ganache, poměr čokolády a smetany 2:1. K ruce jsem si vzala čokoládu na vaření, můžete vyzkoušet i hořkou.

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>