Čočkový salát s tempehem

Lehká a zdravá večeře či oběd, která zasytí. Je to vhodná varianta pro všechny vegeteriány nebo pro všechny vyznavače zdravého životního stylu.

Na čočkový salát jsem použila dva druhy čočky – červenou a klasickou kuchyňskou čočku. Do salátu přidávám tvaroh a zakysanou smetanu, která pokrm zjemní. Důležitou ingrediencí je tempeh.

Co je tempeh?

Tempeh je produkt, který k nám přišel z Indonésie. Připravuje se ze sójových bobů (podobně jako tofu). Na rozdíl od tofu se však sójové boby pro výrobu tempehu nechávají fermentovat, jsou tak lépe stravitelné a mají výraznější chuť.

čočkový salát recept

Čočkový salát s tempehem

Luštěninový salát s červené a klasické čočky, s tempehem,zeleninou a tvarohovou zálivkou
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Příprava: 40 min
Porce: 4
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

  • 200 g tempeh
  • 100 g červená čočka
  • 100 g kuchyňská čočka
  • 3 lžíce měkký tvaroh (polotučný)
  • 2 stroužek česnek
  • 200 ml zakysaná smetana
  • 2 ks kapie
  • pažitka
  • 1 lžíce OLIVOVÝ OLEJ
  • 2 lžíce pórek (nakrájený)
  • sůl
  • pepř

PRACOVNÍ POSTUP

  • Obě čočky uvaříme dle návodu, scedíme a necháme vychladnout. Klasickou čočku je dobré mít naloženou ve vodě den předem, aby změkla. Pozor na červenou čočku, vaří se jenom pár minut.
  • Kapie očistíme, zbavíme zrníček a dáme je péct na plechu do předem vyhřáté trouby (ideálně s funkcí grilu) na 200 °C po dobu 15 minut.
  • Připravíme si zálivku na luštěninový salát. V nádobě smícháme zakysanou smetanu, tvaroh a do směsi přidáme utřené stroužky česneku se solí. Nakonec přidáme na drobno nakrájenou pažitku.
  • Obě vychladlé druhy čočky dáme do mísy, přidáme tempech nakrájený na kostičky, pórek nakrájený na kolečka, upečené a nakrájené kapie, lžíci olivového oleje a vše promícháme. Dle chutí dosolíme nebo dopepříme.
  • Hotový salát nandáme do servírovací mísy a dozdobíme zálivkou ze zakysané smetany a tvarohu.

Ještě pár slov k receptu:

Pokud vám čočkový salát zbyde, uložte jej do chladu. Druhý den bude možná chutnat ještě lépe, protože chutě krásně prolnou.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
O autorovi

    Ivana Sirůčková

    Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

    Kliknout zde pro přidání komentáře

    Přidat komentář:


    Sdílej s přáteli
    Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Čočkový salát s tempehem, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/cockovy-salat-s-tempehem/