Teplý salát z grilovaného lilku

salát s grilovaným lilkem

Výborný salát z grilovaného lilku si můžete dát jako lehkou večeři, je také ideální jako teplý předkrm.

K přípravě salátu budete kromě lilku potřebovat sýr feta a zálivku z olivového oleje. Zdravá bomba nadupaná vitamíny!

salát z grilovaného lilku a feta sýru, recept

Teplý salát z grilovaného lilku

Lehký teplý salát z grilovaného lilku, čerstvé zeleniny a sýru feta se zálivkou z olivového oleje, citrónu a medu.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Vaření: 30 min
Celkový čas: 30 min
Porce: 3
Autor: Ivana Sirůčková

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Lilek omyjeme a nakrájíme na 0,5-1 cm silná kolečka, která poklademe na plech vyložený pečicím papírem.
  • Pečeme v troubě s grilem na 200°C cca 15-20 minut do změknutí. Mezitím si nakrájíme na kostičky sýr a sherry rajčátka.
  • Do menší nádoby vymačkáme šťávu z půlky citrónu, přidáme lžíci medu a tři díly olivového oleje – na jeden díl citrónové šťávy se dávají 2-3 díly olivového oleje extra virgin. Metličkou ze směsi umícháme hustý dresing.
  • Do větší mísy dáme pokrájený sýr, rajčata a upečený lilek, zalijeme dresinkem, důkladně promícháme (nejlépe rukama), a ještě teplý salát servírujeme. 
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
salát s grilovaným lilkem

Salát z grilovaného lilku: tipy a rady

  • Lilek je ideální zelenina při hubnutí, upravený na mnoho způsobů si ho můžete v podstatě bez omezení – zejména proto, že obsahuje hodně vlákniny a až z 90 % ho tvoří voda. V lilku se nenachází žádný tuk, 100 gramů má pouze 35 kcal.
  • Lilek je také výborným zdrojem draslíku a v tomto směru předčí i zelí. Cenný je pro značné množství kyseliny listové, která v těle podporuje řadu prospěšných biochemických procesů. Lilek obsahuje celou řadu dalších minerálů a stopových prvků, jako je železo, hořčík, zinek a mangan.
  • Feta je bílý sýr původem z Řecka. Vyrábí se z čerstvého ovčího a kozího mléka v poměru min. 70 % ovčího a 30 % kozího a zraje ve slaném roztoku více než dva měsíce.
  • Feta je slaný sýr tvarohového typu, který má vyšší obsah tuku. Dá se využít jak ve studené, tak teplé kuchyni.
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Teplý salát z grilovaného lilku, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/teply-salat-z-grilovaneho-lilku/