kedlubnový salát se smetanou

Kedlubnový salát se zakysanou smetanou: svěží a lehký

V obchodě měli krásné, čerstvé kedlubny, které dle informací na bedýnce vyrostly v českých krajinách, tak jsem jednu přidala do košíku.

A protože co je čerstvé by se v tomto stavu mělo také zbaštit, připravila jsem jako lehkou přílohu k večeři kedlubnový salát se zakysanou smetanou.

kedlubnový salát

Kedlubnový salát se smetanou

Lehký a svěží kedlubnový salát se zakysanou smetanou. Ideální jako příloha nebo lehká večeře.
0 z 0 hodnocení
Vytisknout Připnout
Vaření: 20 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 ks kedlubna (středně velká)
  • 2 ks rajčata (středně velká)
  • 1 ks jarní cibulka s natí
  • 2 stroužek ČESNEK (utřený)
  • 1 ks zakysaná smetana (200 g)
  • citronová šťáva
  • SŮL
  • PEPŘ
  • cibulková nať na ozdobu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (nudličky).
  • Očistěte a nakrájejte jarní cibulku, rajče na kostičky.
  • Utřete česnek.
  • Smíchejte vše dohromady, přidejte smetanu, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
  • Promíchejte a hned podávejte. Před servírováním posypte zelenou natí z cibulky, nakrájenou na kroužky.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte buď kolem 4 porcí jako přílohový salát, nebo 2 porce na lehkou večeři.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

mandolína kráječ

TIP: Nedávno jsem si pořídila mandolínu, kráječ, kterému můžu nastavit nože tak, aby z kedlubny nakrájel tenké proužky. Tomuto nudličkovému stylu se říká julienne. Mandolínu jsem si tedy při krájení kedlubny vzala k ruce, ale samozřejmě nakrájet kedlubnu na nudličky zvládnete i bez ní.

kedlubnový salát suroviny

Salát z kedlubny: vylepšení

  • Pokud připravíte salát z čerstvé kedlubny, servírujte ho hned poté, co jej připravíte. Kedlubna krásně křupe a salát je opravdu svěží. Pokud byste salát připravovali dopředu, kedlubna ovadne a zakysaná smetana rozbředne.
  • Chcete-li vylepešenou variantu kedlubnového salátu, přidejte na kostičky nakrájený tučnější sýr (Eidam nebo Goudu).
  • Salát z kedlubny se dá jíst také jako lehká večeře, pak k němu připravte v topinkovači dva plátky tmavého chleba.
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, jsem absolventem kurzu výživový poradce společnosti Nutris. Zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments
Radka

Dělám si tento salát pravidelne
místo Smetany dávám bílý jogurt
Je to naprosto luxusní

Odpovědět
    Petra Kupská

    Radko díky za komentář, jogurt je dobrá volba, ten, který má 10 % a více tuku už se pak označuje jako smetana. Já mám raději tučnější jogurty, nebo lehčí smetany. Oboje chutná báječně, máte pravdu 🙂 Krásný čas vánoční, Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kedlubnový salát se zakysanou smetanou: svěží a lehký, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kedlubnovy-salat-se-zakysanou-smetanou-svezi-a-lehky/