kedlubnový salát se smetanou

Kedlubnový salát se zakysanou smetanou: svěží a lehký

V obchodě měli krásné, čerstvé kedlubny, které dle informací na bedýnce vyrostly v českých krajinách, tak jsem jednu přidala do košíku.

A protože co je čerstvé by se v tomto stavu mělo také zbaštit, připravila jsem jako lehkou přílohu k večeři kedlubnový salát se zakysanou smetanou.

kedlubnový salát

Kedlubnový salát se smetanou

Lehký a svěží kedlubnový salát se zakysanou smetanou. Ideální jako příloha nebo lehká večeře.
4.50 from 2 votes
Vytisknout Připnout
Vaření: 20 min
Porce: 3
Autor: MlsnáVařečka.cz

V kuchyni se neztratí:

INGREDIENCE

  • 1 ks kedlubna (středně velká)
  • 2 ks rajčata (středně velká)
  • 1 ks jarní cibulka s natí
  • 2 stroužek ČESNEK (utřený)
  • 1 ks zakysaná smetana (200 g)
  • citronová šťáva
  • SŮL
  • PEPŘ
  • cibulková nať na ozdobu

PRACOVNÍ POSTUP

  • Kedlubnu oloupejte a nakrájejte na tenké plátky (nudličky).
  • Očistěte a nakrájejte jarní cibulku, rajče na kostičky.
  • Utřete česnek.
  • Smíchejte vše dohromady, přidejte smetanu, zakápněte citronovou šťávou a dochuťte solí a pepřem.
  • Promíchejte a hned podávejte. Před servírováním posypte zelenou natí z cibulky, nakrájenou na kroužky.

K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:

Ještě pár slov k receptu:

Z tohoto množství uděláte buď kolem 4 porcí jako přílohový salát, nebo 2 porce na lehkou večeři.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

mandolína kráječ

TIP: Nedávno jsem si pořídila mandolínu, kráječ, kterému můžu nastavit nože tak, aby z kedlubny nakrájel tenké proužky. Tomuto nudličkovému stylu se říká julienne. Mandolínu jsem si tedy při krájení kedlubny vzala k ruce, ale samozřejmě nakrájet kedlubnu na nudličky zvládnete i bez ní.

kedlubnový salát suroviny

Salát z kedlubny: vylepšení

  • Pokud připravíte salát z čerstvé kedlubny, servírujte ho hned poté, co jej připravíte. Kedlubna krásně křupe a salát je opravdu svěží. Pokud byste salát připravovali dopředu, kedlubna ovadne a zakysaná smetana rozbředne.
  • Chcete-li vylepešenou variantu kedlubnového salátu, přidejte na kostičky nakrájený tučnější sýr (Eidam nebo Goudu).
  • Salát z kedlubny se dá jíst také jako lehká večeře, pak k němu připravte v topinkovači dva plátky tmavého chleba.
blank
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

4comments

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Kedlubnový salát se zakysanou smetanou: svěží a lehký, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/kedlubnovy-salat-se-zakysanou-smetanou-svezi-a-lehky/