Šeříkový speciál: 3x recept na růžové mámení

Šeříkové květy v kuchyni

Už loni na jaře jsem natrefila na informaci, že šeřík je jedlý, a to mě velmi mile překvapilo. Rozhodla jsem se vyzkoušet šeříkové recepty na vlastní kůži. Bohužel, než jsem se rozhoupala, bylo po šeříku. Doba kvetení fialkové nádhery je opravdu krátká, stačí pár dní zaváhat a další sklizně se dočkáte až za rok 🙂

Letos jsem se rozhodla pořádně se připravit a dohnat vše, co jsem si minulý rok předsevzala, a to se vším všudy. A tak už to u nás týden voní po šeříku, a naše kuchyně se změnila na fialovou voňavou laboratoř. Ale stojí to za to. Ráda bych vám v dnešním speciálu představila šeříkové trio receptů, které rozhodně musíte vyzkoušet.

3x recept plný šeříkové vůně:

Šeříková zmrzlina
Věděli jste, že z květů šeříku si můžete vyrobit domácí zmrzlinu? Je lahodná a v postupujícím jaru osvěží. Schovejte něžnou[...]
Šeříkový sirup
Květy šeříku patří k nejkrásnějším a nejvoňavějším, jsou každoročními ikonami jara. Nejenže krásně vypadají, ale také božsky voní. V tomto[...]
Šeříkový cukr
Šeříkový cukr patří k dalšímu jarnímu mámení – avšak pod jednou podmínkou. Nesmíme propást dobu, kdy šeříky kvetou. Připravte se[...]

Tipy a rady k šeříkovým receptům:

  • Šeřík můžete použít jakýkoliv, ale ideální je planě rostoucí v odlehlé oblasti, na slunné louce, kde není moc cest nebo průmyslu.
  • Rozdíl mezi planým českým šeříkem a okrasnými, co dnes míváme v zahradách, je v květech. Typické planě rostoucí šeříky mají jednoduché květy o třech okvětních lístcích. Ty šlechtěné mají květy plné.
  • Květy musíte vytrhnout z kalíšku. Ano, každý jeden drobný kvíteček zvlášť. Je to dost pracné, ale věřte mi, vyplatí se to. Zelené kalíšky totiž zhořknou a pokazí tak výslednou chuť vašeho šeříkového snažení. Já jsem si po chvíli vzala k ruce nůžky a práce šla pěkně od ruky. Ale kdybyste přeci jen vytrhávali každý kvítek zvlášť, tak lépe se vám povede u planého šeříku.
O autorovi

Petra B.

Jsem maminkou malého klučíka, již několik let šťastně vdaná. Pro své kluky ráda vařím, baví mě hrát si v kuchyni s novými postupy, chutěmi, experimentovat. Miluji návštěvy tržiště a pokaždé koncem zimy se nemůžu dočkat, až se pulty stánků zaplní čerstvou zeleninou, ovocem a bylinkami, a v hlavě se mi mezitím rodí plány, co všechno uvařím. Svoje zkušenosti vkládám do informací, které najdete na tomto blogu.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Šeříkový speciál: 3x recept na růžové mámení, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/serikovy-special-3x-bajecny-recept/