Pudingový pohár neboli Trifle
Znáte to, má přijít návštěva, a tak se chcete vytáhnout s nějakým parádním dortem, ale… skončíte hned u korpusu, který se vám nepovede. Nebo se teprve učíte péct, a jednou bublanina nevyskočí, nebo těsto spadne a uprostřed se krásně zbortí, prostě nehody se v kuchyni čas od času stávají. A ve světě pečení, tam jich občas bývá víc než dost.
No jo, ale co s těmi nepodarky? Vyhodit je to škoda, zdobit je nemá cenu, a ukázat je nemůžete ani manželovi, protože i když on si stěží ohřeje čaj v mikrovlnce, vašemu pekařskému umění by se mohl škodolibě smát. A tak pro vás mám dokonalý recept na trifle, ve kterém vám prozdradím, jak již upečené, tvarově nevydařené těsto zužitkovat, a přitom z toho vyjít za hvězdu.
Pudingový pohár neboli Trifle
INGREDIENCE
- 1 x korpus (klasická dávka pro cca 8-10 lidí. Může být světlý, tmavý, s ovocem…)
- 2 x vanilkový puding
- 0,5 l MLÉKO
- 0,5 l ovocného džusu nebo voda se šťávou
- ovoce (čerstvé, kompotované, nebo obojí)
- 2 polévkové lžíce krupicového cukru
- práškový cukr na případné proslazení čerstvého ovoce
PRACOVNÍ POSTUP
- Nachystáme si větší mísu, ideálně skleněnou, aby byly vidět jednotlivé vrstvy. Do mísy natrháme kousky piškotu veliké asi 3×3 cm, a zakryjeme jimi dno a stěny mísy.
- Použijeme-li čerstvé ovoce a je-li toto kyselejší, prosypeme je 1-2 lžícemi moučkového cukru.
- Kompotové ovoce necháme odkapat a slitou šťávu použijeme na želé.
- Ovoce v jedné vrstvě nasypeme na kousky korpusu v míse.
- Z 0,5 l mléka, 1 pudingového prášku a 2 lžic krupicového cukru si uvaříme puding dle návodu na obalu pudingu.
- Zároveň v jiném kastrůlku uvaříme želé z džusu nebo šťávy: Do rendlíku dáme tekutinu, vsypeme pudingový prášek, přivedeme k varu až směs zhoustne do konzistence pudingu a zesklovatí.
- Asi 1/3 nebo ¼ ještě horkého pudingu zalejeme ovoce s korpusem. Na něj lžící naneseme hromádky horkého želé tak, jak nám to vyjde. Na to pokládáme další vrstvu korpusu a ovoce a opět zalejeme pudingem a želé. Opakujeme až do spotřebování surovin. Poslední vrstva by měla být puding s želé.
- Necháme vychladnout a proležet, ideálně do druhého dne. Podáváme.
Ještě pár slov k receptu:
Tipy a triky: pudingové trifle
- Na tento dezert se hodí opravdu jakýkoliv upečený korpus, nemusí to být jenom dort, ale i např. třená buchta, a vůbec nevadí, je-li s kousky ovoce nebo čokolády. Můžete použít i kynuté těsto, bude to potom víc připomínat buchtičky se šodó – počítejte jen s tím, že kynuté těsto je tužší a nerozleží se tak dobře jako piškotové.
- Ovoce můžete použít opravdu jakékoliv, ale já mám nejraději červené bobulovité ovoce, kompotované meruňky, mandarinky nebo švestky.
- Želé dávat nemusíte, ale krásně celý pohár zpestří a v kombinaci s pudingem, ovocem a těstem chutná báječně.
- Jestli nemáte šťávu z kompotu nebo džus ideálně chuťově podobný použitému ovoci, můžete použít i obyčejnou vodu se šťávou, jen té šťávy použijte víc: tak, aby bylo želé dostatečně sladké.
- Pohár můžete ještě ozdobit třeba strouhanou čokoládou, šlehačkou, zakysanou smetanou nebo ovocem.
- Tip: připravte podle receptu jako jednotlivé poháry, pro každou osobu zvlášť.
- Jestli chystáte tento zákusek pro hosty, které chcete ohromit, hezky si s jednotlivými vrstvami pohrajte a nazvěte dezert Trifle. Zní to skvěle italsky (Britsky) 😉