Kokosky s borůvkovým krémem z mascarpone » MlsnáVařečka.cz

Designové kuchyňské zástěry »

kokosky s borůvkovým krémem

Kokosky s borůvkovým krémem z mascarpone

Také si v mrazáku syslíte bílky, které vám zbyly, když recept velel přidat při pečení do těsta (krému) jen žloutek? Že jste ani nevěděli, že jdou bílky mrazit? Jdou! A sníh z nich pak vyšleháte naprosto parádní, někdo dokonce tvrdí, že lepší než z bílků čerstvých.

Takhle se mi v mrazáku už pěkných pár bílků nakupilo – mrazím je do plastové nádobky vždy po 3, a tak jsem se dnes rozhodla, že ze zbylých bílků upeču nějakou dobrotu. A protože hned vedle se v šuplíku krčil pytlík s namraženými borůvkami, rozhodla jsem se oprášit recept na báječně jedovatý borůvkový krém z mascarpone, a z bílků upéct kokosové placičky, které tím krémem naplním. A tady je recept!

Vytisknout
kokosky s borůvkovým krémem recept

Kokosky s borůvkovým krémem z mascarpone


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Hotovo za: 1 hod
  • Celkový čas: 1 hod
  • Porce: 16

Popis

Výrazná kombinace kokosek a borůvkového krému z mascarpone chutná báječně! Stojí za vyzkoušení.


Ingredience

Kokosky:

  • 6 bílků
  • 5 lžic cukr písek
  • Špetka soli
  • 100 g strouhaného kokosu

Borůvkový krém z mascarpone:

  • 250 g mascarpone (1 balení)
  • 100 g mražených borůvek
  • 2 lžíce pískového cukru
  • Malá lžička práškové želatiny
  • Pár kapek vanilkové esence

Pracovní postup

  1. Zapneme troubu na 120 °C (elektrická, bez horkovzduchu)
  2. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Začneme elektrickým šlehačem na nižší otáčky, po chvilce přidáme lžíci cukru a špetku soli, zvýšíme rychlost. Po chvíli opět přidáme cukr a navýšíme rychlost, postupně dosypeme zbytek cukru a sníh vyšleháme dotuha.
  3. Do vyšlehaného sněhu opatrně stěrkou vmícháme kokos.
  4. Plech vyložíme pečicím papírem a pomocí lžíce tvoříme placičky. Na jeden plech se jich vejde cca 16, z uvedeného množství v receptu budou dva plechy.
  5. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme 40 minut péct.
  6. Připravíme si borůvkový krém: Mražené borůvky vsypeme do hrnečku, podlijeme lžící vody a přivedeme k varu. Borůvky po chvíli pustí šťávu. Přidáme lžíci cukru a chvíli povaříme.
  7. Borůvkový rozvar přecedíme přes síto, pomocí polévkové lžíce z borůvek vymačkáme, co jen je možné.
  8. Do borůvkové šťávy přimíchejte lžíci mascarpone, tekutinu tak lehce zchladíte. Do směsi přidejte malou, spíše zarovnanou lžičku práškové želatiny a vše dobře rozmíchejte.
  9. Přidejte zbytek mascarpone, lžíci cukru (celkem tedy budou v krému 2 lžíce cukru) a pár kapek esence. Promíchejte.
  10. Vychladlé kokosové placičky opatrně sloupněte z pečicího papíru a vždy dvě a dvě slepte borůvkovým krémem.
  11. Nechte vychladit v lednici a podávejte.

Poznámky k receptu

Z tohoto množství připravíte 16 slepených kokosek.

Ohodnotit recept:

(1 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading...

tvarování kokosekpříprava borůvkového krémuborůvkový krém z mascarpone

Kokosky s borůvkovým krémem: rady a tipy

  • Až borůvky propasírujete přes síto, zbytek v sítku nevyhazujte. Použijte je například na smoothie nebo do jogurtu.
  • Dezert není příliš sladký, ale je svěží. Cukr v krému můžete upravit podle chuti. Obvykle čerstvě natrhané borůvky snesou méně cukru než borůvky mražené.
  • Vršek jde přizdobit smetanou a borůvkami. Stačí do zakysané smetany (lépe tučnější) zamíchat trochu práškového cukru, lžičku umístit na vršek kokosky a přizdobit čerstvou borůvkou, případně více bobulkami, máte-li borůvky lesní.
  • Tip na šlehání bílků: sníh se nejlépe šlehá z bílků, které mají pokojovou teplotu, je tedy dobré včas vyndat vejce z ledničky (případně rozmrazit). Pokud zapomenete, ohřejte si vodu (v rychlovarné konvici), a hned na začátku šlehání k bílkům opatrně přilejte 2 lžíce horké vody.

kokosky s borůvkovým krémem

Jak zamrazit bílky?

Občas se stane, že recept si žádá pouze žloutky. Bílky je škoda vyhodit, určitě se vám budou hodit, buď v průběhu roku, nebo nejpozději na Vánoce při pečení cukroví. Bílky jdou snadno zmrazit. Připravte si čistou plastovou nádobku s víčkem. Základem je dobře oddělit bílek od žloutku tak, aby v bílku nezůstaly žádné zbytky po žloutku. Bílky vlijte do nádobky, zakryjte víčkem a vložte do mrazáku. Bílky můžete také přilévat do nádobky postupně, případně si předem odvážit bílky do nádobek na hmotnost, a poté použít jen množství, které potřebujete.

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.


>