Překládané palačinky na slano
Byli jsme se synem před dvěma dny na farmě pro čerstvé mléko, a protože mi v ledničce pořád litr zůstával, přemýšlela jsem, co s ním. Mamka vzpomínala, jak si dávali zkyslé mléko s bramborami pečenými v troubě, ale vnitřní hlas moudře našeptával, že ty moje mlsné huby bych podobnou dobrotou neoslnila.
Rozhodla jsem se pro palačinky, dělané na slano, skládané na způsob francouzských galetek. K plnění jsem použila osvědčenou klasiku, kterou se obvykle nic nezkazí: sýr a salám, a uprostřed jsem nechala vykukovat vaječí oko 🙂
Překládané palačinky na slano
INGREDIENCE
Palačinkové těsto:
- 750 ml MLÉKO
- 100 g POHANKOVÁ MOUKA
- 140 g HLADKÁ MOUKA
- 3 ks vejce
- SŮL
Na plnění:
- 1 balení Olomouckých syrečků (nebo sýr podle chuti)
- 4 ks vejce
- šunka nebo salám
- SŮL (pepř)
- PEPŘ
- rajče
- paprika
- bazalka
PRACOVNÍ POSTUP
- Mléko smícháme s oběma druhy mouk, vejci a špetkou soli, důkladně promícháme (používám ruční metlu). Necháme 30 minut stát.
- Rozpálíme pánev na střední plamen, lehce zakápneme olejem a necháme jej „rozjet“ po ploše pánve.
- Nalejeme naběračku těsta (krouživým pohybem jej rozlévám po ploše), tenkou palačinku nechám smažit z jedné strany do zlatova.
- Doprostřed palačinky uděláme kroužek z nakrájeného sýra, hnízdečko pro sázené vejce. Opatrně jej rozklepneme, posolíme, opepříme.
- Hrany palačinky přehneme ke středu, přiklopíme pokličkou a necháme vejce zatáhnout. Pokud máte litinovou pánev, dejte na chvíli zapéct do trouby.
- Ozdobíme zeleninou a lístky bazalky a podáváme.
Ještě pár slov k receptu:
TIP: Palačinkové těsto je dělané z 1/3 z pohankové mouky, ze 2/3 z hladké pšeničné. Vyzkoušejte 🙂 chutná dobře, netradičně a ještě můžete mít dobrý pocit, že jste udělali něco pro své zdraví.
Dokonalé palačinky: těsto a jak smažit
- Pravidlo číslo jedna: palačinkové těsto si musí před smažením odpočinout! Smíchejte potřebné suroviny a počkejte 20-30 minut, než začnete péct.
- Pánev dostatečně nahřejte a vytřete trochou oleje, případně olej smíchejte s máslem. Není třeba, aby těsto v oleji plavalo. Čím víc oleje, tím budou okraje palačinek křupavější.
- První palačinka je vždy testovací. Vyzkoušejte těsto, zda se nepřichytává na pánev, netrhá se a jde dobře obracet.
- Palačinky pečte na středním plameni, nespěchejte. Na rozpáleném oleji se v palačince udělá spousta bublin, palačinka se bude lámat, nebude hebká.
- Pro palačinky se fajn hodí speciální pánev z nízkými okraji, pokud jste do palačinek fanda nebo je často připravujete pro větší skupinu strávníků, zkuste zapřemýšlet na palačinkovačem.
- Francouzi dělají palačinky z pohankové mouky, tzv. crêpes. Pro našince přivyklé pšeničné mouce mohou připadat chuťově výrazné. V tomto receptu (viz výše) jsem do pšeničné mouky přimíchala 1/3 pohankové. Těsto je chutné, dobře se s ním pracuje a na jazyku můžete cítit tóny této zdravé, bezlepkové obiloviny.
- Zde na blogu také najdete recept na hebké palačinky za špaldové mouky.
- Pokud do těsta nepřidáte cukr, můžete palačinky plnit jak naslano, tak sladkou náplní (tvaroh, marmeláda).