Pstruh s kuskusem » MlsnáVařečka.cz
pstruh s kuskusem

Pstruh s kuskusem

Ryby se snažíme mít u nás doma na stole co nejčastěji. Rybí maso je chutné a dobře stravitelné, obsahuje navíc omega-3 mastné kyseliny, které jsou tolik prospěšné lidskému zdraví.

Pstruh má jemné maso a jeho filety jsou na přípravu velmi snadné. V kombinaci s kuskusem a zeleninou je to výborná zdravá a rychlá večeře či lehký oběd.

Vytisknout
pstruh s kuskusem recept

Pstruh s kuskusem


  • Autor: Ivana Sirůčková
  • Příprava: 10 min
  • Hotovo za: 20 min
  • Celkový čas: 30 minut
  • Porce: 2

Popis

Recept na restovaný filet ze pstruha lososovitého, připraveného s kuskusem. Snadný recept, vhodný jako zdravá a rychlá večeře nebo oběd.


Ingredience

  • 400 g filet ze pstruha lososovitého
  • 1 hrnek hrubozrnného kuskusu
  • 100 g zelených oliv bez pecek
  • 1 ks velká červená kapie
  • kmín
  • sůl
  • lžička olivového oleje extra virgin
  • ořech másla na kuskus
  • lžička másla na filet
  • polévková lžíce oleje
  • citron

Pracovní postup

  1. Filet omyjeme, očistíme, osušíme, posypeme kmínem a orestujeme na rozpáleném oleji. Restujeme pouze ze strany, kde se nachází kůže, a to po dobu cca 4-5 minut. Filet musí být orestovaný do růžova tak, aby byl uvnitř šťavnatý a nikoliv vysušený. Zhruba v polovině doby restování přidáme na pánev lžičku másla. Máslem za pomoci lžíce párkrát polijeme vrchní stranu filetu (abychom jej nemuseli otáčet).
  2. Kuskus vsypeme do mísy, přidáme lžičku olivového oleje a promícháme tak, aby se kuličky kuskusu obalily olejem. Osolíme a zalijeme vroucí vodou. Mísu zakryjeme, aby se kuskus zapařil, a necháme ho asi 5 minut odpočívat. Kuličky kuskusu změknou a nabobtnají.
  3. Do hotového kuskusu přidáme nakrájené olivy a kapii, osolíme, přidáme máslo a promícháme vidličkou.
  4. Ještě teplý kuskus podáváme na stůl s restovaným pstruhem, rybu ozdobíme plátky nakrájeného citronu.

Ohodnotit recept:

(zatím nehodnoceno, buďte první)
Loading…

kuskus příprava

Pstruh s kuskusem: tipy a rady

  • Původ kuskusu není zcela jistý. Historici se totiž nemohou dohodnout, kde má kuskus své „kořeny“. Nejčastěji se můžeme dočíst, že kuskus je symbolem severní Afriky, především jsou s ním spjati Maročané. Dnes už je ale kuskus rozšířený i v ostatních světadílech a v kuchyni získává čím dál větší oblibu.
  • Kuskus má jednu neocenitelnou výhodu při přípravě: vůbec se nemusí vařit. Stačí ho jen zalít horkou vodou a chvíli počkat, než nabobtná. Při nabobtnávání krásně sám změkne.
  • Ryby obsahují velké množství omega-3 mastných kyselin, které prospívají zdraví. Omega-3 mastné kyseliny jsou esenciální, tedy si je naše tělo neumí vyrobit, musíme je přijímat stravou. Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.    

pstruh s kuskusem recept

To pravé pro masožravce! Naučte se připravovat steaky jako profík ve škole vaření Chefparade!
O autorovi

Ivana Sirůčková

Jsem máma jednoho malého rošťáka, o další radost v naší rodince se stará náš bláznivý ohař. Žijeme na kraji Brdských lesů. Pro moje věčné hladovce vařím ráda a s chutí v podstatě každý den, vaření mě provází celým životem.


>