jehněčí kýta recept

Pomalu pečená jehněčí kýta

Jehněčí kýta je zadní noha z jehněte, od kolena výš (přední noha je plecko). Kýta i s kostí váží něco mezi 1,5 – 2 kg. Kost nevadí; kýta se dá připravit efektně s kostí, rozmanité možnosti přípravy má samozřejmě i vykostěná.

Maso z jehněčí kýty je libové, čisté a vhodné pro téměř všechny kuchyňské úpravy, vyjma vaření, které by masu ubralo na kvalitě.

V našem jednoduchém receptu jsme použili kýtu vykostěnou, prošpikovali ji slaninou, česnekem a bylinkami, a nechali ji pomalu péct v troubě v alobalovém kabátku.

jehněčí kýta recept

Pomalu pečená jehněčí kýta

Pomalu pečená jehněčí kýta s tymiánem, špikovaná slaninou.
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 30 minutes
Vaření: 5 hours
Porce: 2
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

PRACOVNÍ POSTUP

  • Jehněčí kýtu očistíme od hrubého tuku a odblaníme.
  • Tenkým nožem uděláme do kýty vpichy, které rozšíříme pomocí prstů.
  • Nakrájíme slaninu nadrobno, česnek utřeme, snítky tymiánu nasekáme.
  • Do otvorů v kýtě vetřeme česnek, naplníme slaninou a bylinkami.
  • Kýtu ze všech stran osolíme.
  • Vložíme do pevného alobalu a zabalíme tak, aby nemohla unikat pára.
  • Zabalenou kýtu dáme na pekáč a vložíme do trouby vyhřáté na 100 °C a pečeme cca 5-6 hodin, až je maso měkké.
  • Podáváme s bramborem pečeným v troubě a dipem ze zakysané smetany.

Ještě pár slov k receptu:

Vystačí na 2-3 porce.
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!

jehněčí kýta

špikovaná jehněčí kýta

Jehněčí kýta: tipy a rady

  • Pokud připravíte kýtu i s kostí, bude se sice hůře porcovat, ale na stole bude vypadat velice efektně. Navíc maso s kostí si zachová maximum chuti, bude šťavnatější.
  • Kost se dá z kýty vcelku jednoduše vyjmout, vyžaduje to jen trochu zručnosti a ostrý vykosťovací nůž. Otvor po kosti můžete naplnit nádivkou, kýtu svázat kuchyňským provázkem, aby držela tvar, a dát péct vcelku.

jehněčí kýta recept

O autorovi

Petra K.

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

2comments
filip

Mlasknul jsem si. To Vám bylo tak dobrý, že jsem jen těžko neurochirurgovi vysvětloval, proč mám ty boule za ušima? Ale fakt to bylo jen díky tomu výborně upečenému jehněčímu. A taky zkuste haggis nebo tave koce..Filip

Odpovědět
    Petra K.

    Filipe díky za komentář, to mě pobavilo 😉 Haggis si pamatuju ze Skotska, tuším plněné jehněčí žaludky (nebo střívko), místní specialita? Ochutnala jsem i přesto, že pokrm neměl vábný popis. Dost možná to ale bylo mým překladem, protože nakonec haggis vůbec nebyl špatný. Petra

    Odpovědět
Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Pomalu pečená jehněčí kýta, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/pomalu-pecena-jehneci-kyta/