Poctivá čočková polévka: jako od babičky
Čočková polévka se u nás tradičně podává 1. ledna, na Nový rok. Říkávalo se, že kolik zrníček čočky se v polévce napočítá, tolik peněz se v novém roce vydělá. Nevím, jak moc je tenhle přepočítávací poměr v dnešní době aktuální, a tak si pro jistotu čočkovku dáváme víckrát do roka.
Čočková polévka s párkem či uzeninou je na českých stolech stálicí. Je hustá a výživná, a v letních dnech poslouží jako plnohodnotný, zdravý oběd. Stačí k ní zakousnout tmavé pečivo, polévka zasytí a dodá potřebnou energii.
Poctivá čočková polévka: jako od babičky
V kuchyni se neztratí:
INGREDIENCE
- 250 g čočka (předvařená)
- 2 ks BRAMBORY
- 1 ks kořenová petržel (menší)
- 2 ks MRKEV (středně velká)
- 1 ks CIBULE
- 3 stroužek ČESNEK
- celer (kousek bulvy)
- 125 g šunkové kostičky (nebo 4 ks kvalitní párky)
- bujonová kostka (kvalitní, lze vynechat)
- lístky petržele ( na ozdobu)
- SŮL
- PEPŘ
- BOBKOVÝ LIST
- Olej vhodný na pečení a smažení
Jíška na zahuštění:
- 70 g MÁSLO
- 60 g HLADKÁ MOUKA
PRACOVNÍ POSTUP
- Očistíme zeleninu KARTÁČEM, mrkev nakrájíme silnější kolečka, petržel na slabší, celer na nudličky. Oloupeme cibuli a nakrájíme nahrubo. Oloupeme česnek a pokrájíme jej na kolečka.
- V kastrolu rozehřejeme olej, vsypeme připravenou zeleninu a krátce restujeme. Zalijeme vodou (na 250 g zhruba 1,2 l vody – čtěte instrukce na obalu) a přidáme předvařenou čočku a bobkový list.
- Oškrábeme brambory, nakrájíme na kostky. Vhodíme do polévky. Přidáme případně bujonovou kostku (ale nemusíme, protože ze zeleniny budeme mít dobrý vývar).
- Přivedeme k varu a dále vaříme cca 15-20 minut, až jsou čočka i brambory měkké.
- Mezitím si na pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme jíšku (zásmažku) a mícháme. Plotnu nechte nastavenou na střední plamen. Mícháme tak dlouho, až jíška přestane pěnit. Vsypeme ji do klokotající polévky a ihned rozmícháme.
- Pánev po jíšce vytřeme suchým ubrouskem, rozehřejeme trochu oleje a osmažíme slaninové kostky (párky nakrájené na kolečka).
- Polévku dochutíme solí a pepřem, vyjmeme bobkový list, vmícháme uzeninu a podáváme. Na talíři dozdobíme snítky zelené petrželky.
K receptu se hodí tohle šikovné vybavení:
Ještě pár slov k receptu:
Nejlepší čočková polévka? Každý má svůj recept
Tahle polévka by mohla spadnout do kategorie „z jednoho hrnce“, neboli eintopf. Receptů na nejlepší čočkovou polévku je bezpočet, a každý kuchař má svoje postupy a přísady, ze kterých ji připravuje. Dobrá zpráva je, že čočkovka snese hodně, a dá se jen sotva zkazit.
Oblíbená je klasická čočková polévka s párkem, který můžete beztrestně nahradit jinou uzeninou, vegetariáni si pochutnají na verzi bez slaniny, a i taková polévka bude chutnat skvěle. Čočka je vděčná, dá se skvěle kombinovat s kořenovou zeleninou a bylinkami, které její chuť báječně doplní a pozvednou.
Polévka se tradičně se připravuje z přebrané čočky namáčené den předem ve vodě, ale naštěstí je tu rychlejší varianta pro ty, kteří stále zápasí s časem: stačí si vzít k ruce předvařenou čočku, která je do 15 minut hotová. Příprava z předvařené čočky šetří výrazně čas, hotovou polévku můžete mít na stole do půl hodiny.
Čočková polévka: tipy, rady a zajímavosti
- Osvědčilo se mi mít doma v lednici balení zeleniny na polévku. Najdete tam ze zeleniny vše, co na čočkovou polévku potřebujete, nemusíte tak kupovat každý kus zvlášť (mrkev, petržel, celer, cibule, česnek).
- Chcete-li si šplhnout a podat čočkovou polévku v trochu jiném kabátě, servírujte ji v bochníku chleba. Odřízněte vrchní část, vydlabejte střídku, nalijte do chlebové talíře polévku, vložte lžíci a přiklopte odříznutou kůrkou.
- Polévku také připravíte z čočkové kaše, třeba na kyselo, která vám zbyla z předchozího dne. Stačí naředit vodou, ochutit a podávat s čerstvým pečivem.
- Kluci v akci doporučují „po francouzsku“ podávat čočkovou polévku se zakysanou smetanou (nejlépe crème fraîche).
- Tradiční a oblíbená je čočková polévka také v Turecku, kde se připravuje z červené čočky a s trochu jiným kořením, než ji známe my v Česku. Ve Španělsku zase do polévky místo kořenové zeleniny přidávají papriky a rajčata.