novoroční čočka s uzeným

Novoroční čočka s uzeným

Prvního ledna chce můj manžel k obědu vždycky čočku. Je z podnikatelské branže, navíc stará škola, proto věří, že dát si čočku na Nový rok k obědu přináší v obchodě štěstí.

Proto i letos jsem uvařila hrnec novoroční čočky, přidala k ní plátek uzeného masa, vařené vajíčko a na chuť sladkokyselou okurku.

Pokud použijete předvařenou čočku, máte postaráno o rychlý oběd. Čočka je hotová cobydup, uzené se ohřeje na pánvi a vajíčko hodíte do rendlíčku někdy ve chvíli, kdy se vám v hrnci začne vařit voda na čočku.

novoroční čočka s uzeným recept

Novoroční čočka s uzeným

Novoroční čočka s osmaženou cibulkou, uzeným masem, vařeným vejcem a sladkokyselou okurkou. Rychlý oběd!
No ratings yet
Vytisknout Připnout
Příprava: 10 min
Vaření: 20 min
Porce: 4
Autor: MlsnáVařečka.cz

INGREDIENCE

  • 400 g čočka předvařená
  • 1 stroužek česnek
  • 20 g MÁSLO
  • 2 lžíce mouka polohrubá
  • SŮL
  • PEPŘ
  • vinný ocet
  • 4 plátky uzeného (např. krkovice)
  • 4 vejce vařená natvrdo
  • sladkokyselá okurka
  • 2 CIBULE
  • 1 lžíce sádla

PRACOVNÍ POSTUP

  • Uvaříme vejce natvrdo a dáme je zchladit do studené vody.
  • Do hrnce dáme vařit 1 l vody, nesolíme. Vsypeme čočku a vaříme 15 minut, dokud není čočka měkká.
  • Mezitím na pánev dáme ohřát plátky uzeného masa, já je podlévám trochu vody. Nechávám je prohřívat asi 10-15 minut, zhruba v polovině je otočím, aby byly prohřáté z obou stran.
  • Na pánvičce osmažíme dozlatova cibulku nakrájenou na kolečka.
  • Připravíme si světlou jíšku: na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a osmažíme, než dostane jíška nádech zlatavé barvy.
  • Čočku osolíme, opepříme, přidáme utřený stroužek česneku a vinný ocet. Nakonec do čočky vmícháme jíšku, a ještě chvilinku necháme v hrnci provařit.
  • Hotovou čočku servírujeme na talíř s uzeným masem, rozkrojeným vařeným vejcem a sladkokyselou okurkou. Čočku posypeme smaženou cibulkou.

Ještě pár slov k receptu:

V receptu byla použitá předvařená 15minutová čočka 😉
Líbí se vám recept?Další porci inspirace najdete na našem Pinterestu!
blank

Čočka na kyselo pro začátečníky

Čočku dochucuju na kyselo, jak jste četli v receptu, v nepoužívám však obyčejný kvasný ocet, ten je příliš ostrý. Sáhněte po jemnějším vinném octu, případně citronové šťávě.

Recept pro začátečníky volá po předvařené čočce, která je hotová během chvíle. Odpadá tak dlouhé namáčení luštěniny přes noc ve vodě, ušetříte spoustu času.

  1. Čočku uvařte ve vroucí vodě, hotovou osolte, opepřete, přidejte ocet a světlou jíšku. Já ještě přidávám na chuť utřený česnek.
  2. Promíchejte a podávejte s kyselou okurkou a smaženou cibulkou.

K čočce nemusíte podávat jen uzené maso, stačí i dobrá uzenina, slanina nebo kvalitní párek, případně špekáček naříznutý na ježka a osmažený na trošce oleje.

Čočka na husto

  • Čočka jako každá luštěnina vařením nabyde. Předvařená čočka však nevstřebá tolik vody, jako kdybyste dávali vařit čočku čerstvou.
  • Je lepší pro vaření čočky dát více vody, můžete ji případně slít, až bude čočka měkká.
  • Čočka se zahušťuje jíškou, kterou si připravíte na pánvi osmažením mouky na másle. Jíška čočku zahustí podobně jako polévku nebo omáčku.

Čočka podle Pohlreicha

Hezký recept na zelenou čočku najdete na webu Fresh Prima TADY, Pohlreich v receptu nepoužívá žádnou uzeninu, vystačí si s čočkou a vejci. Klasická slepičí vejce nahrazuje jemnějšími křepelčími. Přednost dává octu balsamico.              

novoroční čočka s uzeným
O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, v kuchyni se mám co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se s vámi o svoje zkušenosti podělím.

Přidat komentář:


Sdílej s přáteli
Hezký článek z webu MlsnáVařečka.cz, který stojí za přečtení: Novoroční čočka s uzeným, odkaz je tady: https://mlsnavarecka.cz/novorocni-cocka-s-uzenym/