Italský čokoládový koláč caprese » MlsnáVařečka.cz
italský čokoládový dort/koláč caprese

Italský čokoládový koláč caprese

Před pár dny se moji chlapi sbalili a odfrčeli na pánskou jízdu. Dělají to každé prázdniny a já mám jediných pár dní v roce, kdy jsem doma úplně sama. Upřímně, moje duše se tetelí, z pyžama vylezu až v pozdním odpoledni, nevařím, piju litry kafe a věnuju se ryze soukromým činnostem, které jsem po celý rok zanedbávala.

Dneska se banda vracela, vždycky se mi trochu stýská. Na přivítanou připravuju něco dobrého. Vymetu pavučiny ze sporáku, vytáhnu hrnce, rozpálím troubu a v kuchyni se začnou dít věci.

Součástí letošního vítacího menu byl italský čokoládový koláč zvaný caprese, připravovaný z mandlové mouky. Je hutný, plný čokolády, bohatě sypaný mandlemi. Ze stolu mizí rychlostí blesku. Myslím si, že se hodí nejenom na přivítanou, bude ozdobou každého svátečního stolu v kterémkoliv dni v roce. A tady je na čokoládový caprese recept:

Vytisknout
italský čokoládový koláč caprese

Italský čokoládový koláč caprese


  • Autor: MlsnáVařečka.cz
  • Příprava: 20 min
  • Hotovo za: 45 min
  • Celkový čas: 1 hodina 5 minut
  • Porce: 12

Popis

Italský koláč z mandlové mouky, s hromadou kvalitní čokolády, sypaný hoblinkami z mandlí. Dokonalá slast! Pro kulatou formu o pr. cca 20 cm.


Ingredience

  • 120 g máslo
  • 110 g moučkový cukr
  • 20 g med
  • 130 g mandlová mouka
  • 12 g kakao holandského typu
  • 2,5 kypřicí prášek
  • 3 žloutky
  • 150 g tmavá čokoláda (70 %)
  • 3 bílky
  • 20 g krupicový cukr
  • 100 g mandlové lupínky
  • špetka soli

Máslo na vymazání formy, mleté mandle na vysypání formy


Pracovní postup

  1. Základ čokoládového caprese je vyndat z lednice v dostatečném předstihu máslo a vejce, aby se zahřály na pokojovou teplotu, máslo povolilo. Tak to prosím udělejte.
  2. Rozehřejeme troubu na 160 °C. Žádný horkovzduch!, spálily by se vám mandle na povrchu koláče.
  3. Kulatou koláčovou formu o pr. cca 20 cm vytřeme máslem a vysypeme mletými mandlemi, resp. mandlovou moukou.
  4. Změklé máslo dáme do větší mísy, přidejte tekutý med (je-li tuhý, rozehřejte ho v mikrovlnce). Vyšleháme máslo s medem, postupně přidáváme moučkový cukr, až máslo lehce zesvětlá a napění.
  5. Kakao smícháme s mandlovou moukou a kypřicím práškem. Opatrně rozklepneme vejce, oddělíme bílky od žloutků.
  6. Přidáme lžíci mandlové směsi k utřenému máslu, zamícháme. Jeden po druhém zamícháme žloutek, nakonec postupně přisypeme mandlovou směs a promícháme.
  7. Nožem nasekáme čokoládu najemno. Osobně jsem se přitom dost zapotila. Vsypeme k těstu a promícháme
  8. V druhé míse vyšleháme sníh se špetkou cukru a krupicovým cukrem. Začínáme na malé otáčky, krupici přidáváme postupně, otáčky šlehače zvyšujeme. Kdo chce více technického popisu, nechť si přečte článek Jak správně vyšlehat sníh z bílků.
  9. Vyšlehaný sníh opatrně ruční stěrkou vmícháme do těsta, až se vše propojí. Těsto vlijeme do vymazané formy, stěrkou zahladíme povrch a posypeme mandlovými lupínky – fakt se jich zpracuje celých 10 dkg.
  10. Čokoládový koláč caprese pečeme v rozehřáté troubě asi 40-45 minut. Necháme vychladnout, pak poprášíme moučkovým cukrem a podáváme.

Poznámky k receptu

Pro kulatou formu o průměru asi 20 cm, zhruba 12 klínků koláče.

Ohodnotit recept:

(2 hodnocení, průměr: 5,00 z 5)
Loading…

italský čokoládový koláč caprese

Čokoládový koláč caprese: tipy a rady

  • Koláč caprese je doslova čokoládový hřích, připravte se na explosivní chuť mandlí a čokolády. Kdo tyhle dvě ingredience miluje, je schopen sníst dva tři kousky koláče na posezení!
  • Čokoládový caprese je docela hutný, na odlehčení doporučuji servírovat s kopečkem zakysané smetany nebo šlehačky. Pak už vám opravdu bude stačit ochutnat jeden lahodný kousek.
  • V koláči není žádný lepek, je tedy vhodný i pro celiaky nebo ty, kteří se snaží omezit spotřebu pšeničné mouky, a přesto si dopřát dobrý moučník.
  • Do koláče zahučí masa čokolády! Doporučuje se kvalitní, s obsahem kakaové hmoty kolem 70 %. Kvalitní čokoláda není levná záležitost, kdo často peče nebo čokoládu v kuchyni používá, nechť zapomene na běžné tabulkové čokolády, ale pořídí ji čokoládu ve velkém. Tak, jak to dělají profesionální cukráři. Čokoláda se kupuje ve formě pecek, slušnou nabídku za opravdu dobré ceny najdete například v e-shopu SVĚT CUKRÁŘŮ.
  • Zajímá vás, jak se čokoláda podle evropských směrnic rozděluje? Jakému typu lecitinu v čokoládě byste se měli vyhnout? Čtěte tenhle zajímavý ČLÁNEK O ČOKOLÁDĚ.
  • Recept na čokoládový koláč caprese je od italského kuchaře Riccarda Lucque, který je autorem Italské kuchařky. Kuchařka vyšla v nakladatelství Sevruga pod taktovkou Zdeňka Pohlreicha, kupit ji můžete například tady: Italská kuchařka, Riccardo Lucque

TIP: Milovník čokolády? Zkuste tenhle rychlý recept na božský, nepečený čokoládový dort z tofu!

čokoládový koláč caprese s mandlemi

O autorovi

Petra Kupská

Jsem máma od dvou pubertálních kluků, takže se mám v kuchyni co otáčet. Baví mě objevovat jednoduché, zdravé recepty, zajímá mě, co při přípravě jídla ulehčí práci. Ráda se o svoje zkušenosti podělím i s vámi.

Kliknout zde pro přidání komentáře

Přidat komentář: